SVESTRANA PRIBISLAVČANKA

ANJA PINTAR Samouka umjetnica i slikarica koja stvara čuda: Šiva torbe koje potom oslikava

Popričali smo s mladom i samoukom slikaricom koja uistinu ima interesantnu inspiraciju, a i životnu priču. Predstavljamo vam Anju Pintar (28) iz Pribislavca.

Po struci je diplomirana ekonomistica i po završetku studija radila je jedan kraći period kao općinska djelatnica gdje je obavljala uredski posao. 

>> ANJA PINTAR Samouka umjetnica i slikarica koja stvara čuda: Šiva torbe koje potom oslikava

Nakon toga zaposlila se kao nastavnica u srednjoj školi i predavala ekonomsku grupu predmeta. Uz posao, dio slobodnog vremena koristila je za slikanje i šivanje.

Gdje je i što trenutno radi, saznajte u nadolazećem tekstu.


– Koliko dugo ‘ploviš’ umjetničkim vodama i što je bila prekretnica da se počneš baviti umjetnošću?

– Kako je sve to počelo? Zapravo sam se već od malih nogu počela kreativno izražavati, najviše kroz crtanje i slikanje. Uvijek sam bila okružena bojicama, flomasterima, temperama i ostalim likovnim priborom. U školi sam se uključivala u likovne radionice te sam također sudjelovala i na likovnim natjecanjima. Zavoljela sam boje, kreativnost i apsolutnu slobodu koju mi ono pruža i danas uživam u tome.

‘Nama ne tako drago razdoblje’

Anja nam otkriva da glavna prekretnica i trenutak kada je sve krenulo malo konkretnije, je bilo razdoblje nama ne tako drago ‘lockdown-a‘.

– Puno slobodnog vremena i zatvorenost u kući dovelo je do toga da sam opet krenula slikati, te se u to neko isto vrijeme stvorila želja da naučim šivati. Što se tiče šivanja, početničku pomoć sam imala od susjede Vere koja me najviše uputila u sam princip i način rada mašine. Osim toga, popratila sam i nekoliko online tečajeva. Što se tiče slikanja, najprije sam se služila svojim dosadašnjim iskustvom, ali kasnije kako me počela sve više privlačiti apstraktna umjetnost, stilovi i tehnika, krenula sam pratiti različite edukacije kako bih naučila nešto više o samoj tehnici i stvaranju takvih slika, posebice kada je riječ o stvaranju reljefnih tekstura.

– Definitivno mogu reći da mi je najbolja škola ipak bila “učenje na vlastitim greškama“, zaključila je Anja.


Upravo je stvaranje različitih tekstura slika za Anju posebna strast i smatra da im to daje poseban vizualan dojam. Sve teksture izrađuje sama primjenjujući različite materijale, kao što su gips, šljunak, pijesak i slično.


– U kojoj tehnici/tehnikama i umjetničkim stilovima si pronašla svoj put?

– Velika sam zaljubljenica u apstraktnu umjetnost, pa su samim time apstrakcije i moj najdraži stil slikanja. Volim raditi s bojama i njihovim varijacijama te mi one donose mnogo inspiracije. Naravno, nekad se volim odvažiti i napraviti slike koje nisu apstraktnog stila, a upravo mi je jedna takva najdraža – slika mojeg psa Done koju sam joj napravila za rođendan.

Početkom ove godine, u obitelji su otvorili obrt, te se tako počela baviti slikanjem i šivanjem u profesionalnom smislu i to je Anji trenutno jedini posao. Svoje slobodno vrijeme voli provoditi u prirodi i u šetnji s Donom, pasicom koju obožava. Uz to, voli pogledati dobre serije i obavezno popiti kavicu s prijateljicama.

Kako nam Anja otkriva, gotovo cijeli život bila je uključena u različite sportske aktivnosti, od gimnastike, odbojke, pa sve do rukometa. Danas također nastoji kad god stigne biti aktivna i vježbati.

– Rukomet je kod mene imao najduži “staž” te sam se njime bavila od petog razreda osnovne škole, pa sve do negdje trećeg/četvrtog razreda u srednjoj školi. Zbog ozljede koljena, koja me zadesila dva puta, morala sam odustati od rukometa. U tom periodu bavljenja rukometom, slikanje sam skroz zapustila.
 

– Što misliš o trenutnoj umjetničkoj sceni u Međimurju? Ima li prostora gdje mladi mogu pokazati što rade?

– Smatram da u Međimurju ima dosta talentiranih umjetnika, bilo da je riječ o akademskim ili amaterskim umjetnicima. Svakako, sa svojim dosadašnjim iskustvom i prisutnošću u tom području, još uvijek nisam dovoljno stručna da bih mogla reći nešto više o tome. Ono što mogu reći jest to da definitivno postoji prostora za mlade da pokažu svoj talent, primjerice zgrada Scheier, koja ustupa prostor za izložbe i pritom podržava rad umjetnika amatera.

– Također, u Međimurju ima još mnogo prostora gdje postoji mogućnost da se izlažu radovi, plus različite manifestacije koje se organiziraju tijekom godine gdje se isto tako mogu predstaviti radovi. Primjerice Udruga Artisto koja u lipnju organizira Art Forest festival, kao skupnu izložbu slika na koju se mogu prijaviti svi zainteresirani umjetnici.

Anja je također članica Likovne udruge Donjeg Međimurja – Prelog. Samim time imala je priliku upoznati divne ljude koji stvaraju predivne slike, različitih stilova i tehnika. Nedavno su kao udruga sudjelovali na Sajmu cvijeća u Prelogu, koji se održavao od 21. do 23. travnja.

– Uskoro izlažeš u Scheierici, reci nam nešto više o svojoj novoj izložbi

– Uskoro otvaram svoju drugu samostalnu izložbu u zgradi Scheier, koja počinje u subotu, 06. svibnja, s početkom u 18 sati, pod nazivom “IZGUBLJENA U VREMENU I BOJAMA” Bit će prikazane slike apstraktnog stila i različitih tekstura, te većih dimenzija. Izložba se može pogledati do 13. svibnja i to radnim danom od 16 do 19 sati, a u subotu u jutarnjem terminu. Ako će postojati interes, izložba će se također moći pogledati radnim danom i u jutarnjem terminu, ali uz prethodnu najavu i dogovor putem društvenih mreža ili maila (anjapintar.art@gmail.com).

Povodom nadolazeće izložbe, uskoro će biti objavljenja i nagradna igra, gdje će sudionici imati priliku osvojiti po jednu sliku, prema vlastitom odabiru, na temelju ponuđenih slika.


Anjina prva izložba bila je humanitarnog karaktera

Moja prva samostalna izložba bila je 2021. godine u mjestu kojem živim, Pribislavec – probijanje leda na domaćem teritoriju. Izložba je ujedno bila i humanitarnog karaktera, na što sam posebno ponosna i sretna jer smo uspjeli sakupiti dio novaca i tako pomogli Miši Makaru i njegovoj majci Vesni pri kupnji odgovarajućeg i potrebitog automobila.

U ožujku je sudjelovala na skupnoj izložbi radova kreativnih žena Međimurja, koja se održavala povodom Dana žena u Prelogu.

Ove godine imat će još jednu izložbu krajem kolovoza koja će biti u caffe baru Bedem, u Starom gradu, gdje će joj slike biti izložene tri tjedna. Također, ima još neke ponude za ovu godinu van Međimurja, ali to još treba sve detaljno dogovoriti.

‘Malim koracima idem prema naprijed i ne očekujem ništa preko noći. Zadala sam si neke ciljeve za ovu godinu koje želim ostvariti i radim na tome. Zahvalna sam na svakoj prilici koju sam do sad imala, ponajviše mojim dragim kupcima koji su prepoznali moj rad i time podržali mene i ono što radim’.

Za kraj, Anja je nedavno došla do nove ideje, a to je spoj šivanja i slikanja tako da šivane torbe kasnije oslikava, što se naravno pokazalo zanimljivo ljudima i iskazali su interes.

Dođite sljedeće subote u 18 sati u Scheiericu i podržite našu mladu i inovativnu umjetnicu, Anju Pintar!


 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije