primjer dobre prakse

OBITELJ FILIPOVIĆ IZ BELICE Iskoristit ćemo energiju sunca i smanjiti sve veće troškove proizvodnje krumpira

Nakon prošlotjednih ne lijepih vijesti vezanih uz belički krumpir i njegove proizvođače, donosimo i jedan svijetli primjer, primjer dobre prakse

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Filipović izgrađeno je na dugoj obiteljskoj tradiciji – treći su naraštaj proizvođača krumpira, s potencijalom i za četvrti. Obitelj Filipović bavi se cjelovitom proizvodnjom krumpira koja obuhvaća sve faze proizvodnje – od sadnje, zaštite i gnojidbe kulture, branja, skladištenja pa sve do pakiranja i distribucije vlastitih proizvoda.

– Povećanje troškova proizvodnje jedan je od najvećih izazova s ​​kojima se suočava poljoprivredni sektor, ističu Filipovići. 

>> FOTOGALERIJA Obitelj Filipović iz Belice iskoristit će sunčevu energiju i smanjiti sve veće troškove proizvodnje krumpira

Zbog sve većih ekoloških izazova i stalnog rasta cijena energije i fosilnih goriva, ključna je optimizacija resursa i korištenje alternativnih energija, a u tradicionalnom sektoru kao što je poljoprivreda, implementacija novih tehnologija koja omogućuje uštedu energije i manju potrošnju resursa nažalost ide sporije nego u industriji. 

Međutim, obitelj Filipović iz Belice ovih je dana u Ministarstvu poljoprivrede potpisala ugovor o dodjeli potpore iz Programa ruralnog razvoja za postavljanje solarnih panela na zgradu hladnjače. 

Tomislav i Nikolina Filipović tako ovime zaokružuju i optimiziraju procese proizvodnje koji će dugoročno doprinjeti smanjenju troškova, odnosno povećanju prihoda.  

Odobreni iznos potpore iznosi čak 17.137,63 eura što čini 50% prihvatljivih troškova, a benefit je što solari na poljoprivrednom gospodarstvu mogu smanjiti troškove električne energije za primjerice 50, 70 ili više posto.

>> OBITELJ FILIPOVIĆ IZ BELICE Novim skladištem na dobitku će biti krajnji kupac

Budući da je pri podnošenju zahtjeva za potporu planirana godišnja proizvodnja električne energije veća od godišnje potrošnje poljoprivrednog gospodarstva, Filipovići su morali planirati i nabavu trošila kojima će nakon njihovih priključenja na infrastrukturu poljoprivrednog gospodarstva, godišnja proizvodnja električne energije biti manja ili jednaka budućoj planiranoj potrošnji poljoprivrednog gospodarstva.

Osim skladišta krumpira, odnosno hladnjače za skladištenje i dugoročno čuvanje krumpira o kojima se prošle godine već puno pisalo zbog ukidanja Tuberitea, kako bismo zadovoljili sve uvjete natječaja moramo osigurati i dodatnu rasvjetu (nove svjetiljke sa zelenim svjetlom + vanjski reflektor + panik svjetiljka), nabaviti dva rashladna uređaja pojedinačne snage 12,81 kW te uređaje za pranje. Sve u svrhu toga da pokušamo izjednačiti proizvedenu energiju s onom koja nam je stvarno potrebna, dodaje Tomislav Filipović.

Naše gospodarstvo radi i pokusna polja krumpira u cilju istraživanja novog asortimana za cijelu srednju i istočnu Europu, ističe Nikolina Filipović.

Prije desetak dana završili su ručnu sadnju pokusnog polja sorti krumpira koje bi trebe zadovoljavati standarde proizvodnje, ekološke uvjete klimatske  i krajnje prinose za idućih 15 do 20 godina. 

Uz mlade snage, kćeri Teu i njenog dečka Fabijana Novaka koji također radi na OPG-u Filipović, kćeri Anu i sina Petra – Filipovićima ne manjka motivacije za daljnji razvoj obiteljskog gospodarstva. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije