Vijesti / Naši ljudi
Naši ljudi
JELENA DOKLEJA Učiteljica, dramska pedagoginja, glumica, lutkarica, scenografkinja, izvođačica, umjetnica i kreativka
Privatna arhiva

USPJEŠNI MEĐIMURCI

JELENA DOKLEJA Učiteljica, dramska pedagoginja, glumica, lutkarica, scenografkinja, izvođačica, umjetnica i kreativka

Jelena nam je otkrila da trenutno radi i na predstavi 'Zlatni cinkuš', prvom čakovečkom mjuziklu koji će svoju svečanu premijeru imati za Dan grada Čakovca

Vjerujemo da nema osobe u Međimurju, pa i šire, koja nije čula za Jelenu Dokleju. Neki je znaju kao brižnu učiteljicu, a drugi pak kao stručnu dramsku pedagoginju, izvrsnu glumicu i lutkaricu, maštovitu scenografkinju ili pak jedinstvenu izvođačicu, umjetnicu i kreativku. Nedavno je pokrenula i svoj umjetnički studio 'Jelena Dokleja - ART Studio', što je i bio povod našeg razgovora. 

Jelena Dokleja Fotogalerija

Sa suprugom Davorom živi u Pleškovcu gdje zadnjih 14 godina radi kao učiteljica razredne nastave u Osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu. U školi ujedno vodi i Lutkarsku grupu, a koliko je uspješna u tome dovoljno govori podatak da je Lutkarska grupa s predstavama 'Nit smrdi nit diši' i 'Umišljena mišica' predstavljala Međimursku županiju na državnom LiDraNu.

Kako kaže, ljubav prema kazalištu javila se još u mladosti, kad je tijekom i nakon studija, od 1998. do negdje 2012. godine, bila članica KD Pinklec. Kao glumica i lutkarica, glumila je u 20-ak Pinklecovih predstava i koprodukcija s drugim kazalištima. Kruna tog razdoblja, ističe Jelena, bila je predstava 'Dječak Ivek i pas Cvilek' Anice Tomić i Jelene Kovačić koja je osvojila mnoštvo nagrada - 2010. godine dobila je nagradu za glumačko ostvarenje na 13. Susretu profesionalnih kazališta za djecu i mlade Assitej, a predstava je osvojila čak i onu najveću, Nagradu hrvatskog glumišta, kao najbolja dječja predstava u Hrvatskoj te iste godine. 

Paralelno, u njoj živi i ljubav za kreiranjem lutaka i scenografije za dječje predstave u Dramskom studiju Dada KD Pinklec pa je tako u njihovih pet predstava bila zadužena za vizualno oblikovanje, bilo da je riječ o kreiranju i izradi lutaka, osmišljavanju scenografije ili vizualnog identiteta predstave. 

Od 2012. godine u Dramskom studiju Dada vodi dramske grupe i to s najmlađima, odnosno učenicima nižih razreda osnovnih škola, gdje ih upoznaje s čarolijom kazališne umjetnosti te im, kroz dramske igre i vježbe, pomaže da se izraze, prepuste i zakorače na, kako kaže, najljepše mjesto na svijetu - na pozornicu.

Ljubav prema sceni i izvođenju predstava, pojašnjava Jelena, nikad nije nestala. Iako to ne radi više profesionalno prošle je godine ponovo zaigrala na daskama i to u predstavi 'Mala seoska priredba' u koprodukciji KD Štolcer i Dramskog studija Dada, u režiji Davora Dokleje, za što je i dobila nagradu na Festivalu Kazališnih amatera Međimurja kao najbolja sporedna glumica Festivala za ulogu Darinke. Ujedno nam je otkrila da trenutno radi na predstavi 'Zlatni cinkuš', prvom čakovečkom mjuziklu koji će svoju svečanu premijeru imati za Dan grada Čakovca u svibnju ove godine. Tekst je napisala Kristina Štebih, redatelj je Dejan Buvač, a Tomislav Cvrtila je autor glazbe i voditelj orkestra. U 'Zlatnom cinkušu' sudjeluju udruge članice Gradske zajednice kulture Čakovca - glazbenici, glumci, plesači.

Uz sve navedeno, u njoj tinja strast i za kreativnim izražavanjem, slikanjem, crtanjem, pletenjem, dekoriranjem...

Kako i kada se rodila ideja za pokretanjem Art studija? Jeste li oduvijek nešto kreativno stvarali pa ste sad odlučili to i službeno zaokružiti pokretanjem studija?

Oduvijek, od kad znam za sebe, nešto kreativno stvaram. Često je to bilo po narudžbi ili po zamisli drugih, redatelja ili grupe za određenom vrstom lutke, za scenografijom koja je zadana pričom, za ulogom koja je zadana tekstom ili kostimom,  makrame koji smo kao klinci pleli i pomagali djedu i baki. Naime, moj djed bio je poznati međimurski užar, Ivan Bistrović. Moja obitelj je oduvijek kreativna i njegovali smo svi neku vrstu kreativnog izražavanja. Neki članovi obitelji su pjevali u zboru Josip Štolcer Slavenski, mama Milica izrađuje slike od suhog cvijeća, tata Rudi je oduvijek bio sam svoj majstor za izradu, prenamjenu uporabnih ili dekorativnih predmeta, sestre Marta i Marija izrađuju nakit, naušnice, ogrlice, lustere, dekoracije za djecu i odrasle, a brat Jerko voli se izražavati  glazbom i kroz glazbu, kao DJ. Naši životni partneri također rade kreativno stvaralačke poslove.

Art studio kojeg sam nedavno otvorila kao online studio, na Facebooku i Instagramu, već duže postoji kao ideja jer sam se željela na jednom mjestu ljudima predstaviti sa svojim slikama, dekoracijama, uporabnim i dekorativnim predmetima koje izrađujem u svoje slobodno vrijeme. One izviru iz moje duše, iz mojih razmišljanja, iz moje potrebe za izražavanjem. One nisu rađene po narudžbi, niti su nastale kao popuna drugom umjetničkom izrazu. 

U Art studiju se predstavljate kao vizualna umjetnica. Pojasnite našim čitateljima taj pojam.

Vizualna umjetnost su kreacije koje možemo vidjeti. Tako će u mom  art studiju biti moguće vidjeti slike, naslikane i nacrtane različitim tehnikama, te dekoracije, bilo da je riječ o zidnim dekoracijama, dekoracijama za dom, ali i uporabnim i dekorativnim predmetima otisnutim mojim vizualijama. Kako me zanimaju podjednako i boja, rasvjeta, prostor, detalji, teksture, fluidnost pokreta i sklad između slika, pa i fotografija, skulpture, video art, digitalna umjetnost, a i izvođačka umjetnost mi nije strana, nisam htjela sebi ograničavati prostor izraza, već otvoriti se prema istraživanju i stvaranju. Jezik umjetnosti podjednako stimulira osjećaje i osigurava emotivno i duhovno ispunjenje, kako za stvaratelja tako i za primaoca ili konzumenta.

Koje tehnike i materijale koristite? Kakve teme i motivi prevladavaju? Što Vam predstavlja izvor inspiracije?

Stvaranje je za mene potreba. Potreba za izražavanjem, za mijenjanjem svojih vizura, za istraživanjem raznih tehnika i motiva. Slike koje se trenutno postavljaju na FB i Instagram profilu su slike nastale prošle godine, uglavnom ulja na platnu, akrilne slike na platnu, kombinirane tehnike. Trenutno istražujem teksture, kombiniram gips, učvršćenu tkaninu, kaširani papir, drvo, više kao 3D art, na engleskom se to zove texture art. Tako stvaram novu seriju radova, slika i zidnih dekoracija koja ima u fokusu više teksturu nego boju. Izvor inspiracije može biti sve što me okružuje, čemu svjedočim kroz sva moja osjetila, čemu se veselim, sjećam ili nadam. Na život gledam pozitivno i znatiželjno pa me tako sve može oduševiti i inspirirati.

U svom Art studiju predstavljate se serijom slika 'Obilje'. Kako je ona nastala? 

Serija slika 'Obilje' nastala je prošle godine, nakon što sam odlučila svoje slobodno vrijeme iskoristiti za edukacije i radionice koje želim, a ne koje 'moram'. Tako sam se  učlanila u svjetsku umjetničku udrugu United ArtSpace i prošla njihove radionice. Udruga pomaže početnicima i već renomiranim umjetnicima da pronađu svoj umjetnički glas, osnažuje ih kako svoje radove, svoju umjetnost prezentirati svijetu, kako poboljšati svoje tehnike i istražiti nove još neotkrivene, kako pristupiti galerijama, kako prodati svoju umjetnost i kako od nje živjeti. Pronaći se u pitanjima: 'Tko sam?' i 'Zašto?'.  Slike su različitih dimenzija, motivi slika su trenuci skrivenog obilja u sutonu i zori, na moru, u šumi, na vodi i u zraku..., svugdje gdje dopustimo da vidimo obilje. Druga edukacija i rad na sebi 'Kreiranje obilja' potaknula me da izađem iz svoje zone komfora i da samostalno istražim svoje načine izraza, promišljanja 'što je obilje za mene', ne samo materijalno i opipljivo, već je to traženje obilja mira, radosti, vremena, lakoće postojanja i ispunjenja. Rad na sebi podrazumijeva razne edukacije, tehnike opuštanja, otpuštanja umora, brige i regeneracije misli i tijela, zvučne kupke, vizualizacije, meditacije...

Kakve su bile reakcije prijatelja i poznanika na Vaše radove i pokretanje Art studija? Jesu li neki od Vaših radova već pronašli novi dom?

Reakcije su zanimljive, bliskim ljudima ništa čudno, dok su se neki iznenadili jer nisam tu svoju kreativnu strast pokazivala javno. Mnogi moji prijatelji imaju već neke moje radove doma, to su bili uglavnom pokloni za rođendan ili useljenje u novu kuću. Za seriju slika 'Obilje' ima već dosta upita što me izuzetno veseli, čak su i neke slike dobile svoj novi dom. Raduju me i neke zajedničke suradnje koje će se uskoro i ostvariti. Globalna povezanost omogućuje nam da se istaknemo i pokažemo i izvan 'svojeg sela' pa svaka suradnja ili prilika izvan zone komfora ili izvan granica koje smo si sami postavili još više motivira i daje vjetar u leđa.

Koji su Vam planovi za dalje? Namjeravate li se možda predstaviti i na nekom od festivala? Stignete li uskladiti sve obveze, ili naprotiv, imate li možda  vremena i za još poneki hobi? 

Učlanila sam se u udrugu 'Artisto' iz Nedelišća i sudjelovat ću u njihovom kreativnom festivalu 'Art forest' u lipnju ove godine. Sudjelovala sam u prošlim ciklusima u 'Arteljeu' i tamo mnogo toga naučila, zahvaljujem se profesoru Veljku Posavcu. Planovi su da se lokalno još malo bolje predstavim, tako ćete uskoro moje radove moći vidjeti na nekim uobičajenim i neuobičajenim mjestima u Čakovcu i okolici. Sve moje aktivnosti su za mene radost. Obožavam biti učiteljica jer imam najbolje đake na svijetu, u svojoj školi 'na Bregu' koju sam pohađala i kao klinka. Veselim se svakoj probi na sceni, kako s djecom u funkciji voditeljice i redateljice ili kao glumica i izvođačica, obožavam učiti nove stvari, razvijati talente i interese i otkrivati za mene još neotkriveno.  Što se tiče obaveza, usklađujem sve, ima stvari koje moramo i koje želimo. Mislim da je uspjeh pomiriti ta dva svijeta. Organizacija vremena je ključna. Tada ostaje vremena za sve ono što dodatno želimo vidjeti, posjetiti, isprobati ili okusiti.

I za kraj, što biste poručili mladim umjetničkim dušama koje se još traže u svom kreativnom izričaju?

Maštovitost, kreativnost i inovativnost prisutne su u svakom čovjeku i mogu se njegovati i primijeniti. Kreativnost je tajanstveni fenomen. To je sposobnost gledanja stvari u novom neobičnom svjetlu i sposobnost viđenja i rješavanja problema na poseban i neobičan način. Dopustite si istraživanje izvan zadanih granica, istražite svoje interese, ne bojte se neuspjeha, ohrabrite se i jačajte svoje samopouzdanje, kritički razmišljajte i puno se igrajte! Kreiranje bilo čega u životu donosi nam veliku radost, a kad naša kreacija nekoga razveseli, obogati i čini mu život boljim i ljepšim, tada je naš uspjeh i zadovoljstvo još veće!

Najnovije

Reci što misliš!