Konkretna pomoć LAG-a Međimurski doli i bregi

ANĐELKO OBADIĆ IZ PALOVCA Da bi se danas u Hrvatskoj bavio uzgojem jabuka, moraš biti nepopravljivi optimist

I voćari su ove godine u teškoj situaciji. Suša je smanjila urod, troškovi proizvodnje su dramatično porasli, a otkupna cijena jabuka je ostala ista. Zato su ova bespovratna sredstva koja sam dobio od LAG-a Međimurski doli i bregi dobrodošla, konkretna pomoć, kaže naš sugovornik.

U takvim prilikama teško je iznaći sredstva za ulaganje u poljoprivrednu mehanizaciju, no, Anđelko Obadić, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Palovca, je na drugom natječaju LAG-a Međimurski doli i bregi za provedbu Tipa operacije 6.3.1. – Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, dobio bespovratna sredstva za kupnju nove poljoprivredne mehanizacije.

-Nama i 2 tisuće kuna puno znači, a kamoli 15 tisuća eura bespovratnih sredstava. Prijašnjih godina smo imali velike štete od mraza, a ove nam je godine zbog suše urod jabuka smanjen za barem 20 posto. Svi proizvodni troškovi su dramatično viši, glava nas boli od porasta cijena kakve ne pamtimo, a cijena jabukama je ista kao i lani. Godišnje sam više od 200 dana u voćnjaku, mučim se i ulažem, a onda svi žele zaraditi na tvojoj muci. Zbog ovakve situacije sve više voćara odustaje od proizvodnje i krči svoje voćnjake. No, unatoč svemu, ja ne mislim odustati. Nastavit ću raditi, jer sam u ovih dvadeset godina u voćnjake uložio previše da bih mogao odustati – rekao je Anđelko Obadić, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Palovca, koji na nešto više od 3 hektara uzgaja jabuke, uglavnom sorte ajdared, jonagold, fuji, gala i zlatni delišes.

>> FOTOGALERIJA Anđelko Obadić iz Palovca zadovoljan suradnjom s LAG-om Međimurski doli i bregi

Urod jabuka 20 posto manji  

Urod jabuka iz svojih voćnjaka Anđelko Obadić uspijeva prodati, no, kao i drugi međimurski uzgajivači jabuka, nije zadovoljan s ovogodišnjom otkupnom cijenom.

-Uz takvu politiku cijena i odnosom prema voćarima, jako je teško odvojiti vlastita sredstva za nova ulaganja, a bez stalnog ulaganja nema ni prosperiteta. Ove je godine jako poskupjela i sva poljoprivredna mehanizacija. Zato su ova bespovratna sredstva koja sam dobio od LAG-a Međimurski doli i bregi dobrodošla, konkretna pomoć. Već je ranije na natječaju LAG-a prošao moj sin David, pa sam na novi natječaj ove lokalne akcijske grupe odlučio prijaviti i projekt mojeg OPG-a. Trebao mi je novi malčer, atomizer i bočna freza za međurednu obradu voćnjaka. Da nisam dobio ova sredstva od LAG-a Međimurski doli i bregi sigurno ne bih mogao kupiti nove strojeve, morao bih i dalje raditi sa starim. Natječaj je prošao bez problema, sve se je odvijalo prema planu i jako sam zadovoljan da sam na taj način uspio obnoviti mehanizaciju za rad u voćnjaku. Želio bih pohvaliti i djelatnice LAG-a Međimurski doli i bregi koji su uvijek bile spremne pomoći i pružiti mi pravodobne i točne informacije. Da bi se danas u Hrvatskoj bavio uzgojem jabuka, moraš biti nepopravljivi optimist. Ovo je sigurno jako dobar program pomoći koji ima konkretne učinke. Zato bih preporučio svim poljoprivrednicima koji zadovoljavaju uvjete, da se svakako prijavljuju na ove natječaje, jer tim bespovratnim sredstvima mogu lakše unaprijediti proizvodnju i povećati konkurentnost svojih OPG-ova – naglasio je ovaj međimurski voćar.

Voćnjake treba redovito obnavljati

 Anđelko Obadić stoga i u narednom programskom razdoblju, kada će biti raspisani novi natječaji, planira modernizirati uzgoj jabuka bespovratnim sredstvima iz Programa ruralnog razvoja.

-Ako će biti prilike, sigurno ću se ponovo prijaviti. Nasade treba redovito obnavljati i ulagati u moderniju mehanizaciju. Ako ne ulažeš u obnovu nasada, nemaš što tražiti u ovom poslu. Nama voćarima bi trebale i hladnjače, jer bi tako jabuke mogli plasirati na tržište onda kada nam je najisplatljivije. Nažalost, u ovom dijelu Međimurja gotovo da i nema uzgajivača jabuka, pa se ne možemo udružiti u zadrugu, kako bi lakše realizirali tako veliku investiciju kakva je gradnja i opremanje hladnjača. Razmišljam naravno, i o preradi jabuka, ali i to je prevelika investicija, koju mali proizvođači mogu teško ostvariti bez konkretne financijske podrške. No, unatoč svemu ne mislim odustati. Meni je i dalje lijepo u voćnjaku – poručio je Anđelko Obadić, uzgajivač jabuka iz Palovca.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije