bespovratnim sredstvima lag-a

JURICA LOVRENČIĆ IZ PODTURNA Nakon četiri godine rada u Njemačkoj, odlučio sam se vratiti na obiteljski grunt

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Jurice Lovrenčića iz Podturna dobilo je bespovratna sredstva na trećem natječaju LAG-a Međimurski doli i bregi za provedbu Tipa operacije 6.3.1. - Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, kojima je ovaj mladi međimurski poljoprivrednik kupio novu traktorsku prikolicu i sijačicu za kukuruz.

Jurica Lovrenčić obrađuje oko 7 hektara poljoprivrednih površina, a obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo vodi od 2014. godine.

Vođenje OPG-a sam preuzeo od mame, pa sam tako nastavio obiteljsku tradiciju, jer su se poljoprivredom bavili i moj djed i baka. Moji su nekada imali krave i mljekaru u Podturnu, pa mi je poljoprivreda prirasla srcu. Doduše, četiri sam godine radio u Njemačkoj, no, odlučio sam se vratiti na obiteljski grunt. Oženio sam se, dobio sam dva sina – Emanuela i Tea, pa sam odlučio preuzeti vođenje našeg gospodarstva. Bavim se ratarstvom, uzgajam kukuruz i pšenicu, koje bez problema uspijevam prodati lokalnom otkupljivaču, čiji sam kooperant već godinama. Zadovoljan sam, iako su ove godine svi troškovi u poljoprivrednoj proizvodnji drastično povećani. Ukoliko će cijena za kilogram kukuruza biti između 2 i 2,5 kune, bit ću zadovoljan, ali ako će otkupna cijena biti niža, bit će jako teško – upozorio je ovaj međimurski poljoprivrednik.

Natječaj je bio dobra prilika

Svoj je OPG Jurica Lovrenčić prijavio na natječaj LAG-a Međimurski doli i bregi, kako bi bespovratnim sredstvima ove lokalne akcijske grupe obnovio poljoprivrednu mehanizaciju.

Rekao sam – idem probati

-Bez stalnog ulaganja u mehanizaciju nema uspjeha. Sve što sam zaradio godinama sam ulagao u poljoprivrednu mehanizaciju, kupio sam traktor, priključke, no, trebala mi je i nova, veća traktorska prikolica i nova sijačica za kukuruz. Nisam se usudio podići novi kredit, pa sam priliku vidio u tom natječaju. Do sada se nisam prijavljivao na takve natječaje, pa se i nisam nadao da ću proći. No, rekao sam – idem probati. U pisanju projekta i prijavi na natječaj pomogla mi je konzultantska agencija i eto, prošao sam i dobio novac za novu mehanizaciju. Sve je prošlo bez problema, tako da sam jako zadovoljan i s LAG-om Međimurski doli i bregi. Bez tog novca ne bih mogao ići u novu, skupu investiciju – rekao je Jurica Lovrenčić.

Sredstvima koje je dobio na natječaju LAG-a kupio je novu, deset tonsku traktorsku prikolicu i sijačicu za kukuruz s računalom.

S novom sijačicom sada mogu sijati puno brže, preciznije i kvalitetnije. Ranije sam radio s malom prikolicom od 4 tone nosivosti, a sada mogu prevesti 2,5 puta više, pa trošim manje skupog goriva. Osim toga, to je prikolica – kiperica, pa više ne trebamo istovarivati ručno. Zahvaljujući ovim ulaganjima lakše je raditi a i posao je brže gotov – naglasio je nositelj ovoga obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Podturna.

Mladi poljoprivrednici trebaju veću podršku

Iako su mu bespovratna sredstva koja je dobio od LAG-a Međimurski doli i bregi pomogla da poveća konkurentnost svog OPG-a, Jurica Lovrenčić smatra kako bi, posebno mladi poljoprivrednici, trebali veću podršku države.

-Bilo bi bolje kada bi država više i češće pomagala malim, a pogotovo mladim poljoprivrednicima. Kada netko želi raditi, treba ga podržati i omogućiti mu da radi još više i bolje. Imam veliku želju da proširim poljoprivredne površine na kojima bih uzgajao još neke kulture, ali zemlje na prodaju u Podturnu nema. Nitko ne prodaje zemlju a da nije u velikoj stisci. Kada parcele naših poljoprivrednika ne bi bile tako rascjepkane, kada bi se zemljišta uspjela okrupniti, i rezultati bi bili bolji. Bili bi konkurentniji i više bi zaradili, a mogli bi ulagati i u sustave za navodnjavanje. Na ovako malim parcelama uvođenje navodnjavanja nije isplativo. No, ja ne odustajem. Planiram se ponovo prijaviti na natječaj iz Programa ruralnog razvoja, jer bi mi sada dobro došlo i skladište ili spremište za poljoprivrednu mehanizaciju. Kada ti netko pokrije barem polovicu takvog ulaganja, onda je ipak lakše – istaknuo je Jurica Lovrenčić, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Podturna, koji je bespovratnim sredstvima LAG-a Međimurski doli i bregi uspio obnoviti poljoprivrednu mehanizaciju na svom posjedu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije