voćnjak Mladena Bratka

MLADEN BRATKO IZ NEDELIŠĆA Bit će šljive, samo da ne bude mraza…

Uz cestu između Dunjkovca i Slakovca, u predjelu zvanom Črnec, voćnjak je Mladena Bratka iz Nedelišća. Zatekli smo ga 30. siječnja, sa škarama za rezidbu u rukama i motornom pilom 'u talonu'

– Sve su ovo šljive, ima 110 stabala, zasadio sam ih prije deset godina. Motorkom ću odrezati deblje grane koje su stare, suhe i prenisko razgranate. Škarama pak režem ove tanje, takozvane “kobile”. I one su višak, na njima stablo gubi kad se rascvate. Neki su i ranije počeli orezivati, ali nije prekasno – ispričao nam je gospodin Bratko.

Ekonomist je po struci, a danas radi u obiteljskoj tvrtci sina Ranka Bratka, dostavlja obroke starijim i nemoćnim osobama. U slobodno vrijeme uživa u šljiviku u kojem dozrijevaju šljive sorte stanley te čak pet vrsta čuvene čačanke!

– Poznata je da svaka čačanka ima svoju namjenu. Čačanka rodna je za pekmez, šećerna za rakiju, a ljepotica, najbolja i rana su konzumne – kaže. 

Kad treba ispeći rakiju za vlastite potrebe, dirigentska palica je njegova. Supruga Ljerka Bratko pravi izvrstan pekmez, a majka Stanisklava Bratko prodaje šljive na “nedelskom placu”. 

– U Čačku nikad nisam bio. Ali čačanku sam pio, kad je na Mesapu bila delegacija iz Osečine – kaže. 

Pitamo ga i uspijeva li šljiva svake godine, jer neki kažu kako po nekoliko godina nemaju uroda. 

– Uglavnom rodi oko pola nasada, recimo do 70 posto, ali ako nema mraza. A kad ga ima, može roditi ništa, ili do 10 posto. Dođe li mraz u travnju, kad je šljiva u cvatu, sve može stradati. Još veći problem može biti vjetar. Sjeverac nije problem, na njemu šljive cvatu. Problem je topli jugo, on ih može posmoditi, popariti – odaje nam tajne zanata Mladen Bratko.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, broj 3537.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije