ne ispušta olovku iz ruke

JURA OREHOVEC IZ DONJE DUBRAVE ‘Portreti su mi najveći izazov’

Dvadesetdvogodišnji Jura Orehovec iz Donje Dubrave unazad dvije godine ne ispušta olovku iz ruke

Iz njegovog malog sobnog ateljea izlaze prekrasni portreti poznatih ličnosti, njegovih sumještana, prijatelja, a u posljednjih nekoliko mjeseci i sve vještije karikature. Svaki slobodan trenutak voli posvetiti crtanju, a svi koji zagledaju u njegove portrete, ostaju bez daha.

– Još u djetinjstvu sam volio puno crtati. Omiljeni rekviziti za igranje su mi bili flomasteri, bojice i lopta. Ljubav prema crtanju polako se razvijala u osnovnoj školi kada sam dobio od učiteljica povratnu informaciju da imam smisla i talent za pretočiti nešto iz stvarnog svijeta na papir, opisuje nam Jura. 

Iako je Jura crtao gotovo svoj cijeli život, teška ozljeda koljena i dugotrajni oporavak maknuli su ga s nogometnih travnjaka, no ta ga je situacija ponukala da se posveti crtanju. 

– U tom periodu sam počeo pomno promišljati o svojim crtežima. Nikad nisam pohađao školu crtanja ili tečajeve, ali zahvalio bih prijatelju, umjetniku Dejanu Šebestijanu koji mi je puno pomogao što se tiče crtanja olovkom, kaže mladi umjetnik. 
Zaljubljen u olovku i portrete

– Volim izazove, a olovka mi je bila najteži alat za crtanje, ali zapravo i najbolji i najljepši. Volim crno-bijelu tehniku, a portreti su me uvijek privlačili. Crtanje ljudskog lica je najteža forma koju sam morao svladati. Treba uložiti puno vremena i truda kako biste pogodili sve linije, čak i prenijeli emocije ili pogled.  I to je onaj najteži dio, otkriva nam Jura.

– Još jedna tehnika koja mi je zanimljiva jer da biste nacrtali karikaturu, morate razgovarati s ljudima i upoznati ih. Uz crtanje portreta, volio bih se baviti i tetoviranjem, priznaje nam Jura uz želju da ovaj svoj hobi možda jednog dana pretvori i u nešto veće.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, broj 3537.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije