PRIČA S PLACA

PRELOG Stjepan Bogomolec otkrio nam je tajnu uzgoja kakija – japanske jabuke

Svakakvih čuda i vitaminskih bombi ima na štandu svestranog Stjepana Bogomolca, samo fali kupaca

Današnja preloška tržnica zračila je božićnim bojama, a na jednom nas je štandu privukla zanimljiva narančasta boja neobičnog voća.

Bio je to na štandu Stjepana Bogomolca, rodom iz Cirkovljana, a živi u Prelogu, koji na svom imanju, uz jabuke, uzgaja i za naš kraj još uvijek egzotično voće – kakije, mušmule i kivije.

Spremno nam je pokazivao svaki plod i opisivao kako uzgaja svako voće, no ove godine, kako kaže, nije baš zadovoljan prodajom kakija.

“Kad ljudi prolaze pokraj mojeg imanja, pitaju jesu li to mandarine, kaže kroz smijeh i nastavlja: “U trgovačkim centrima kaki prodaju jako tvrd i okus je dosta brašnast i kiseo, no kakiju treba neko vrijeme da dozreli, da omekša i tada je spreman za konzumaciju.

Moj trik je da ga stavim uz jabuke, tako će najbolje dozreliti. Ali upravo zbog toga jer brzo dozreli, kupci misle da se pokvario. No to nije tako. Može se jesti sirovi, od kakija se može praviti kompot i pekmez. Svestrano je to voće puno vitamina.”

Za mušmule nam je pak rekao da su najbolje za pojesti nakon što ih uhvati prvi mraz, onda su najslađe i najsočnije. Slažemo se, probali smo!

Svakakvih čuda i vitaminskih bombi ima na štandu svestranog Stjepana Bogomolca, samo fali kupaca.

Povezani sadržaj
Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije