VINOGRADI U OPASNOSTI

ŽUTICA HARA MEĐIMURJEM Vinogradar Antun Kojter otkriva kako bolest prijeti cijelim nasadima

Zbog žutice vinogradi pod upitnikom, vinari čekaju odluke iz Štrigove

Na međimurskim bregima, u Svetom Urbanu, među uredno poredanim redovima loze, razgovarali smo s poznatim vinogradarom Antunom Kojterom s ‘Vrbovica’ brega, čije obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo već 25 godina uspješno proizvodi vino.

Ove godine, međutim, tradiciju su zasjenili ozbiljni problemi – aktualna ‘zlatna žutica‘ vinove loze, bolest koja se širi brže nego ikada prije i prijeti cijelim vinogradima diljem Međimurja.

Kojter, koji je nedavno vođenje vinarije predao svom zetu Damiru Cafuku iz Vidovca, otkriva da situacija nije nimalo bezazlena.

Na svojih osam hektara vinograda, vinar se suočava s posljedicama koje bi mogle potrajati godinama.

Žutica desetkovala rajnski rizling i crni pinot

Bolest ‘zlatnica žutica‘ vinove loze ove je godine posebno pogodila Međimurje. Kako kaže Antun Kojter, najveći gubitci bilježe se kod sorte rajnski rizling, koje je čak 30 posto manje nego lani.

Bijeli pinot stradao je između 30 i 40 posto, šardone oko 20 posto, dok je crni pinot u Robadju izgubio čak 50 posto uroda.

Nove sorte, novi problemi

Kojter smatra da je današnja raznolikost sorti možda doprinijela širenju bolesti.

– Nekada smo sadili Graševinu i Šipon, danas mnogi imaju i po deset različitih sorti.

Kupci žele raznolikost, pa smo se tome prilagodili, ali to očito ima i svoju cijenu – dodaje.

Situaciju uspoređuje sa susjednom Austrijom, gdje, kako kaže, vlada red i disciplina. – Tamo je svaka parcela prijavljena, a država točno zna koliko ima vinograda.

Kod nas ima puno neregistriranih nasada, i država zapravo ne zna kolika je stvarna površina vinograda. Bez sustava nema ni kontrole, ni pravih rješenja – ističe vinar.

Američki cvrčak širi zarazu

Bolest žutica prenosi američki cvrčak, insekt koji je, prema Kojteru, stigao iz Amerike i pronašao idealne uvjete u našim krajevima.

– Po zimi se skriva u šumama, a kad zatopli, seli se prema vinogradima. Nažalost, kod nas više nema vinskih inspektora koji bi pratili stanje.

Nekad je, recimo, iz Goričana dolazila inspektorica koja je redovito obilazila vinograde, danas toga nema. Radi se što tko hoće, sorte se miješaju, a bolesti se lakše šire – upozorava Kojter.

Mlado vino ipak dobro

Unatoč svim problemima, vinar je zadovoljan ovogodišnjim rezultatom.

– Sezona je bila dobra, grožđe zdravo, a mlado vino svježe i pitko. Lani su kiše smanjile kvalitetu, ali ove godine nije bilo tuče.

Urod je bio izdašan, a kvaliteta vina odlična – kaže s osmijehom.

Strojevi budućnost vinogradarstva

Osim bolesti, vinogradari se sve više suočavaju s nedostatkom berača.

– Sve je teže pronaći radnike, pogotovo starije. Mislim da ćemo uskoro prijeći na strojnu berbu. Stroj pobere hektar vinograda za dva sata, dok ručno treba cijeli dan. Grožđe se tako brže prerađuje i zadržava svježinu – zaključuje Kojter.

Dok međimurski vinari čekaju odluke iz Štrigove i nadaju se blagoj zimi, jedno je sigurno – žutica je postala ozbiljna prijetnja vinogradarstvu, a bez zajedničkog pristupa i strožih kontrola, ova bolest bi mogla promijeniti lice međimurskih vinograda zauvijek.

Povezani sadržaj
Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije