za prste polizati

MLADEN PODVEZANEC IZ PRETETINCA Bugarov bograč bez puno cifranja

Mladen Podvezanec - Bugar iz Pretetinca vrsni je kuhar i zaštitno lice brojnih manifestacija. Iz njegove kuhinje izlazi sve što možete zamisliti, a najpoznatiji je ipak po gulašu, bograču, kotlovini i grahu

Posrećilo nam se pa smo naišli baš kada je s prijateljima dovršavao kuhanje tijekom bogračfesta u Gornjem Mihaljevcu. Prijatelji su Goran Miljančić iz Dragoslavec Brega i Srećko Mlinarić iz Macinca. Na natjecanju su branili boje svoje Udruge branitelja i pripadnika vojne policije Međimurske županije.

– Bograč se kuha s više vrsta mesa. Unutra idu junetina, jelen, vepar i svinja. Ja inače krumpira ne bi del unutra, ali tu se to traži po propozicijama natjecanja – kazao nam je za početak.

Potom nam je otkrio okvirni recept za dva kilograma mesa. Na tu količinu stavili su “tri-frtal” kilograma luka. Uz dodatak soli i malo mineralne vode, počeli su s pirjanjem luka.

Još davno nam je kazao kako je počeo pirjati luk na mineralnoj, bez ulja. Sve što treba je brže miješati. No malo je ipak popustio pa sada, priznaje, stavi malo svinjske masti…

Nije ovo kotlovina

– Kad je luk spreman, dodamo mljevenu crvenu papriku i na to ide meso. Ono se pirja, a unutra više ne dodajemo puno toga. Stavili smo pola teglice domaćeg ajvara i žličicu senfa. Kad se to sve prokuhalo, dodali smo još peršinov list i kao začin sušeni mažuran. Za gustoću još možemo dodati sitno sjeckani krumpir da se raskuha. Ljutina se dorađuje feferonima po želji – saznali smo od kuhara Mladena Podvezanca.

Onda se još sjetio kako je pred kraj dolio dva decilitra crnog vina, toliko da alkohol ispari. Kiselina se, naravno, dodaje kasnije, kako se meso ne bi “poteglo skup”.

Da je organizator dozvolio, dodao bi i sušeni vrganj, ima ga uz sebe, no s količinom sušenih gljiva treba biti vrlo oprezan, da ne nadjačaju osnovni okus jela.

Pitali smo ga i što je s ostalim povrćem, misleći da će nabrojati barem papriku i korjenasto povrće. Kazao nam je kako ovaj pristup nije za bograč s kojim je bolje ne previše “cifrati”. Paprika je dovoljno zastupljena u ajvaru, dodao je.

– A kada budem uskoro slagao kotlovinu s veprom, to će onda biti druga priča. Onda se moremo spominati i o povrću i o svemu drugome – kaže.

Legenda kaže…

Poznata je naime njegova “veprovina”, uz sve spomenuto povrće legenda kaže da u nju ide jabuka te čak i tamna čokolada!

Mladen Podvezanec bio je stolar u Hrastu te potom hrvatski branitelj. Nakon rata ušao je u djelatnu vojnu službu, vojnu policiju, u kojoj je dočekao mirovinu 2002. godine.

– Inače sam rođeni Putjančanin, a u Pretetinec sam se oženil. Supruga Mirjana, rođena Branilović, preminula je prerano, 2008. godine, u 58. godini života – odaje nam Mladen Podvezanec – Bugar.

Kuhanje je njegov hobi, u lovačkom društvu, kod kuće, na manifestacijama i na poziv. Sam je izučio, to jest ispekao zanat.

Uživa u tome, donio je uz bograč čak i svoj krumpirov kruh te kelešicu. Pravi dečko, svaka bi ga majka za zeta!

Saznali smo konačno i zašto ga zovu Bugar, objašnjenje je pravi urnebes. No dobili smo ozbiljno upozorenje da to nije za novine.

– Ma ti buš to sikak napisal, znam te, tak da ništ nije napisano, a sve se razme! – nije nam vjerovao kad smo se zavjetovali na šutnju. Ali evo, da jednom i ovaj novinar zagrizne jezik. Pitajte Mladena sami zašto je Bugar… Dobar tek uz bugarski bograč!

*Preuzeto iz lista Međimurje br. 3677

Povezani sadržaj
Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije