recept

SVETA MARIJA Svetomarski umirovljenici vrsni su kuhari i veseljaci

Povodom Dana Općine Sveta Marija u mnoge manifestacije su se uključili i članovi Podružnice umirovljenika iz Svete Marije i Donjeg Mihaljevca

 Bilo da se radilo o nastupu njihova zbora, pomoći u organizacijama ili u kuhanju, pokazali su se kao marljivi dionici događanja, a često su i svojim šarmom te šalama podignuli atmosferu. Mi smo muški dio članstva zatekli pri kotlu i u pregačama. Okruženi primamljivim mirisima, sjeli smo s ekipom kuhara koji su nam otkrili poneke tajne sa svojih kulinarskih druženja.

– Volimo se uključiti kad god i na bilo koji način možemo. Ovo je naš mali doprinos i zadovoljstvo nam je vidjeti kada su ljudi koji kušaju našu hranu, ili su u našem društvu, sretni, rekao je predsjednik Podružnice Antun Peter.

Članovi su nam u razgovoru otkrili da im godine nisu prepreka, a više od stotinjak njihovih članova zašli su u sedamdesete i osamdesete godine, ali ih ponosno nose. Bave se raznim aktivnostima, a najviše ih vesele zabavna i sportska druženja penzionera, no vole i kuhati.

Na ovogodišnjem izdanju Starig igra v Črni Pešti glavni kuhari su bili Antun Peter i Ivan Kranjec uz pomoć još nekolicine članova koji su i dan ranije marljivo rezali meso, povrće i pripremali sve za završno kuhanje na samoj manifestaciji.

– U kotlu smo pripremili oko 300 porcija gulaša, a priprema je započela dan ranije. Okupili smo se kod naše vikendice, uzeli noževe u ruke i u roku četiri sata smo narezali sve što ide u kotao. Začinili meso, pripremili sve začine i idući dan smo počeli oko podneva kuhati, rekao je Ivan.

No nije sve prošlo bez problema.

– Prvo nas je zezao plamenik, ali mi imao naše iskusne ljude koji mogu riješiti sve situacije pa smo sredili i taj problem. I tada smo počeli kuhati. Malo uz šalu, malo uz pjesmu i miris se počeo širiti Črnom Peštom, dodaje ekipa.

Ako bo za kaj, bu i za druge

Nakon što je gulaš bio kuhan, ostavili su ga da malo miruje, a zatim je slijedilo kušanje.

– Ako bu gulaš za kaj, onda ga budu probali i drugi, uz smijeh su nam rekli kuhari, a mi smo saznali da u kotlu nije baš puno ostalo, što znači da je bil za nekaj, uz pohvale kuharima.

Veseli nas kada možemo sudjelovati u događanjima u našim mjestima i kada možemo pomoći.

– Ne možemo puno dati, ali možemo dati ruke, možemo dati svoje savjete koji proizlaze iz dugogodišnjeg iskustva. Eto, veseli nas i skoro druženje umirovljenika iz cijeloga Međimurja, a aktivni smo stalno. Imamo zbor, igramo karte, kuglamo i slično i zaista se lijepo provodimo u našim umirovljeničkim danima, rekao je za kraj predsjednik Peter.

MIRISI DOMA

Svetomarski gulaš

SASTOJCI

– 20 kg luka

– 5 kg mrkve

– sol

– papar

– začini po izboru

– 15 kg svinjetine

– 20 kg junetine

– 5 kg srnetine

– temeljac od kostiju

PRIPREMA

Temeljac od kostiju skuhati dan ranije. Očistiti korijenasto povrće, pirjati ga dok ne omekša. Dodati mu meso, prvo divljač, zatim junetinu i svinjetinu i polijevati temeljcem. Dodati začine prema osobnom ukusu i kuhati dok meso ne omekša i gulaš se ne zgusne.

*Preuzeto iz lista Međimurje br. 3671

Povezani sadržaj
Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije