odličan recept

ŠTEFANEC Monika Višnjić svestrana je žena, majka i baka!

Monika Višnjić iz Štefanca poznata je kao svestrana žena koja uspješno balansira uloge majke i bake s poslom i brojnim aktivnostima

Njezina priča o kuhanju i obiteljskim običajima otkriva puno topline i tradicije, ali i suvremenih pristupa.

Od mamine do svekrvine škole Monika je kuhanje zavoljela odmah nakon srednje škole, kada je u obiteljskom domu preuzimala pripremu ručka kada bi radila popodne.

Početak je, kako sama kaže, bio „mamina škola”, svi su se recepti prilagođavali maminim tradicionalnim uputama. Nakon udaje, u njezin život ulazi i „svekrvina škola” kuhanja, koja je donijela nove recepte i navike. Iako su se te kuhinje razlikovale, Monika se brzo prilagodila spajajući najbolje iz oba svijeta.

Vlastiti stil kuhanja

Kada su Monika i obitelj konačno doselili u vlastitu kuću, započeo je njezin vlastiti stil pripreme hrane. Danas se oslanja na kombinaciju tradicije (mamine i svekrvine kuhinje) te na moderne izvore informacija poput Googlea i popularnih kulinarskih stranica poput Sašine kuhinje. Ipak, najvažniji je faktor uvijek obiteljski ukus, kuha ono što najviše vole muž i djeca.

Obiteljski ukus i prilagodbe

Obitelj Višnjić nije ljubitelj mahuna pa se one rijetko pripremaju. Kad muž preferira gulaš, koji djeca ne vole, Monika istovremeno priprema ćufte koje suprug ne voli. Takvi se obroci uvijek pripremaju da budu za dva dana, ali su rijetki jer se uglavnom pazi da obrok odgovara svima.

Među omiljenim jelima su trganci s vrhnjem, grah na različite načine, krumpir u svim oblicima i kotlovina.

Suprug Davor također uživa u kuhanju, ali njegova je strast roštilj i jela pripremljena na otvorenom – odojak, janjetina i peka su njegova specijalnost.

Društvene prigode i vikend

Obitelj i prijatelji često dolaze u posjet, a domaćini ih dočekuju raznolikim zalogajčićima – od langoša do peciva sa šunkom, sirom i hrenovkama. Naravno, roštilj je nezaobilazan dio takvih druženja.

Radnim danima večera se servira oko 17 sati, čim se Monika i Davor vrate s posla, a djeca iz škole. Njihova djeca danas su već samostalna: Hana je završila gimnaziju i upisala studij nastavničkog smjera biologije i kemije u Zagrebu, dok mlađi sin Alex kreće u osmi razred. Najstarija kćer Anamarija živi s mužem i sinom u Murskom Središću.

Subotom obitelj uživa u brzinskim jelima poput pizze, hamburgera i ćevapa, dok je nedjelja rezervirana za pravi obiteljski ručak, kada se svi okupljaju. Djeca rado sudjeluju i pomažu u pripremi hrane, no glavni kuhari ostaju Monika i Davor.

Osim posla, kuhanja te brige o kući i unuku, Monika je strastvena pjevačica. Početkom godine sudjelovala je u natjecateljskom šou “Nikad nije kasno”. Ima bend s kojim često održava probe kod kuće, a vikendom su gaže. Također je članica Kulturno-umjetničkog društva Šafran Štefanec te redovito sudjeluje na seoskim igrama, smotrama i drugim kulturnim događanjima.

Za dodatnu tjelesnu aktivnost redovito pohađa tečaj zumbe u Štefancu koji se održava ponedjeljkom i srijedom.

Obiteljski običaji i tradicija

U obitelji Višnjić posebno poštuju tradicionalne obiteljske običaje. Svaki Uskrs slavi se kod njih doma, dok Božić tradicionalno provode kod svekrve. Za sve prigode, poput rođendana, torte i kolači uvijek se peku doma, bez ikakvih narudžbi. Među omiljenim poslasticama nalaze se božićni keksići, krašuljci, razni tradicionalni kolačići i kremasti kolači.

MIRISI DOMA

Tjestenina s kozicama

SASTOJCI

– kozice

– špagete

– maslinovo ulje

– luk

– češnjak

– bijelo vino

– temeljac

– sol

– češnjak u granulama

– krušne mrvice

PRIPREMA

Kozice je na samom početku potrebno oprati, očistiti i maknuti glave. Na maslinovom ulju treba malo pirjati luk i češnjak, a nakon toga se dodaju kozice. Sve to je potrebno zaliti s tri decilitra bijelog vina.

Nakon što se zajedno kuhalo deset minuta, dodaju se tri decilitra temeljca i začini sa soli i češnjakom u granulama po želji. Dok se kuhaju kozice, u posebnoj se posudi kuhaju i špagete.

Na samome kraju u umak od kozica stavlja se žlica krušnih mrvica te se to pomiješa zajedno s kuhanim špagetama.

*Preuzeto iz lista Međimurje br. 3670

Povezani sadržaj
Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije