evo recepta

MATEJA KUPEC IZ ČAKOVCA ‘Uz glavno jelo uvijek ide neki brzi kolač’

Uz glavno jelo uvijek ide neki brzi kolač

Volim kuhati jednostavna, tradicionalna jela, a najviše ona na žlicu. Uvijek kuham sa sezonskim namirnicama, a začine koje koristim u svojoj kuhinji uzgajam u teglicama na terasi jer ne volim industrijske začine. Kako živim s muškom ekipom koja voli jesti, uvijek uz jelo ide i neki brzinski kolač sa sezonskim voćem ili klipići, kaže Mateja Kupec.

Ova Čakovčanka autorica je bloga Matejuska blog & cooking na kojem svakodnevno, uz štiklece iz vlastitoga života, objavljuje i što kuha toga dana kako bi dala ideju „onima koji tek uče kuhati i onima koji baš danas ne znaju kaj bi kuhali”. Blog je nastao sasvim slučajno, uvijek je voljela kuhati i njezina su jela hvalili svi koji su ih probali. Kako je radila u pekari, naučila je dosta i o različitim tipovima brašna i pečenju kolača i slastica. Nakon što je prošle godine ostala bez posla, sin Mika nagovorio je Mateju da počne pisati blog i tako je, uz njegovu pomoć i podršku cijele obitelji, sve počelo. Uz recepte se uvijek nađu i priče o njezinom svakodnevnom životu, napisane na šaljiv način i bez cenzure.

– Kad se nemam čim pohvaliti, samo bi nekoga vraga čistila i prigovarala kako mi ovi moji muški sve zaprljaju i ništa ne čiste za sobom. Zna mi moj sin reći, ajde da vidim što si opet pisala, koga si sramotila, mene ili tatu. O starijem sinu Luju niti riječi o sramoti, jer to je normalno i njega smiješ, kaže mi, to je bratska ljubav, smije se Mateja.

No ne može se reći da nema pomagača u kuhinji. Sin često pomogne u pripremi, nariba jabuke ili nasjecka povrće te pripremi salatu, a gospon muž preuzima kuhaču nedjeljom ili kada se roštilja jer i on voli kuhati. Tada Mateja pomaže tako što „daje upute” ili pak iskoristi slobodno vrijeme za omiljeni hobi, čitanje knjiga, gledanje filmova i šetanje psa.

Uz kolače, Mateja često kuha variva koja kuha s domaćim namirnicama. Donacije u vidu voća i povrća te domaćeg pekmeza često dobije i od susjeda koji imaju svoje vrtove, pogotovo nakon što su doznali za njezinblog. Tako uvijek ima dostupne svježe, domaće namirnice za jela koja priprema.

– U našoj se kući bome sve vrti oko jela. Oduvijek je tako. I uvijek se znalo da je nedelja dan kada smo svi skupa i uživamo u hrani i zafrkanciji za stolom, čak i glasno zna biti, ali neka, sve to volim. Nadam se da će i sinovi nastaviti tradiciju, kaže Mateja.

Kako voli kuhati jednostavna jela, koja su istovremeno ukusna i brza za pripremu, s listom Međimurje odlučila je podijeliti jednu tradicionalnu međimursku slasticu koje se često nađe i na stolu obitelji Kupec – kuruznu zlevanjku.

MIRISI DOMA

Zlevanjka

SASTOJCI

– 2 jaja

– 2 šalice šećera

– vanili šećer

– 2 šalice kukuruznog brašna

– 2 šalice mlijeka

– 2 šalice bijelog brašna

– 1/2 praška za pecivo

– šalica ulja

– vrhnje

PRIPREMA

Pjenasto zamutite jaja i šećer mikserom, zatim dodajte mješavinu brašna i praška za pecivo te mlijeko i ulje. Sve dobro izmiješajte, izlijte u kalup, žlicom dodajte na vrh vrhnje i onda pecite na 200 stupnjeva oko pola sata. Režite i poslužite zlevanjku dok je topla, uz dodatak šećera u prahu za dekoraciju i pekmez od šljiva ili marelica za dodatnu slatkoću.

*Preuzeto iz lista Međimurje br. 3667

Povezani sadržaj
Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije