
Gospođa Marija je dugogodišnja članica Crvenog križa, poznata po vedrom pogledu, lijepom osmijehu i – kako se pokazalo – fantastičnom gulašu
Na Dobravskom kotliću, koji se održavao u subotu, 5. srpnja, namirisali smo zanosne mirise dinstanog dobravskog ljuka koji su nas doveli do kotlića Crvenog križa Donja Dubrava. S kuhačom u ruci i velikim osmijehom pozdravila nas je glavna kuharica, Marija Štefić.
Gospođa Marija je dugogodišnja članica Crvenog križa, poznata po vedrom pogledu, lijepom osmijehu i – kako se sad pokazalo – fantastičnom gulašu. Upitana o tajni svog recepta, bez zadrške je odgovorila: “Samo ljubav za kuhanje! A zatim dosta luka i mesa!“
Domaći luk, domaća snaga
Luk nije bilo kakav – riječ je o pravom dobravskom ljuku, uzgojenom u vrtu gospođe Marije. S njom smo razmijenili i nekoliko savjeta o sadnji, njezi i čuvanju ove mirisne lokalne namirnice.
Uz Mariju, u ekipi Crvenog križa bile su i predsjednica Zlatica Horvat, Tamara Mirić te Marina Horvat. Članice nisu štedjele riječi hvale.
“Gospođa Marija je vrijedna, dobra i sposobna žena. Ona je žena za sve! Jako smo ponosni na nju i sretni smo što je poznajemo,” rekla je Marina Horvat, a gospođa Marija je na to odgovorila: “Am, srce, naj!”
Marinu Horvat i Mariju Štefić veže i posebna krvna veza – doslovno. Kada je Marija Štefić išla darivati krv 50. put, Marina Horvat ju je darivala prvi put. Od tada je gospođa Marija njezina “kuma po krvi”.
Ljubav prema kuhanju, predanost Crvenom križu i snaga zajedništva učinili su svoje – ekipa iz Donje Dubrave osvojila je nagradu za najbolji gulaš na manifestaciji. Samo ljubav pobjeđuje, i ništa više!











