
Na Dobravskom kotliću 11 ekipa natjecalo se u pripremi najboljeg gulaša, a u jednoj je kuhao i Ivan Harandi
Na popularnoj gastromanifestaciji Dobravski kotlić, održanoj danas u Donjoj Dubravi, okupilo se 11 ekipa željnih kuhače, luka i prestiža – jer titula kuhara najboljeg gulaša ipak nije mala stvar u ovim krajevima.
Dok su se mirisi dinstanog luka širili zrakom, a gulaši krčkali u kotlićima, pozornost nam je privukla jedna zanimljiva kulinarska ekipa.
Dvojica muškaraca u zelenim majicama neumorno su miješala svoj kotlić, a ispostavilo se da su to Željko Igrec i Ivan Harandi iz Kuglačkog kluba Dubravčan. Osim kulinarskog entuzijazma, odisali su i osebujnim humorom.
Tajni sastojak i porijeklo prezimena
U ležernom razgovoru otkrili su nam da imaju jedan tajni začin zbog kojeg njihov gulaš “ima ono nešto”. Ne žele otkriti koji je to, ali dali su trag: “Rimuje se s riječju Afrika.” Zaključke prepuštamo čitateljima.
Saznali smo i da su luk i češnjak domaći – dolaze iz Donjeg Mihaljevca, iz vrta Ivana Harandija. No pravi začin ovog susreta nije bio ni paprika, ni sol – već priča o prezimenu.
Na naše pitanje o podrijetlu njegova prezimena, Harandi je spremno odgovorio: “Da se moje prezime piše s y, bilo bi mađarsko. Ali piše se s i – i to je iransko prezime. Prezime Harandi nose šeici u Iranu! Možda sam neki daljnji rođak iranskog plemstva.“
Na to se uključio i Željko Igrec, s osmijehom od uha do uha: “Ja pak nisam iranskog podrijetla, ja sam samo pomoćnik šeika Harandija u kuhanju gulaša.”
Bilo da se radi o šali ili istini, pošalice Ivana Harandija i Željka Igreca dobro su nas nasmijale, ali i odlično začinile gulaš.











