prva žetva

DRAGUTIN BORKO I STJEPAN KOBAL ‘Sve ide lakše uz dobar gemišt s ledom’

Počela je žetva ječma u Međimurju. Na +35°C, vrijedni žeteoci neumorno rade, a osvježenje stiže u obliku gemišta s ledom kojeg tradicionalno priprema Dragutin Borko

Prvi dan žetve ječma u Pušćinama obilježen je visokom temperaturom, ali i neumornim radom na međimurskim poljima. I dok mnogi traže spas u hladu ili klimatiziranim prostorima, na međimurskim poljima počela je žetva ječma.

Na današnjih +35 stupnjeva, vjerni dvojac Stjepan Kobal i Dragutin Borko nisu dvojili – strpljivo su čekali dolazak žeteoca Marina Posavca koji je već rano ujutro prionuo radu.

Unatoč nesnosnoj vrućini, radovi teku prema planu. Prinosi su, kaže Marin, slični kao i prošle godine, što poljoprivrednicima daje određenu dozu zadovoljstva, s obzirom na sve vremenske izazove tijekom sezone.

– “Nije lako po ovakvom vremenu, ali to je dio posla. Kad kreneš, ideš dok ne završiš. Prinosi su korektni, moglo je i bolje, ali ne žalimo se. Ima još dosta hektara ispred nas, ali idemo redom,” rekao je Marin Posavec dok je upravljao svojim kombajnom, iza kojeg ostaju uredno pokošeni redovi zlatnog ječma.

Na vrelom suncu, uz pogled na polje, Stjepan i Dragutin čekali su svoj red. Ovaj dvojac već godinama zajedno dočekuje sezonu žetve, a kako kažu – znaju što ih čeka, pa se za sve dobro pripreme.

– “Dragutin je uvijek logistika broj jedan. Bez njega nema ni osvježenja ni dobre volje,” uz smijeh je rekao Stjepan Kobal, dok je pokazivao rashlađenu bocu gemišta.

A upravo je gemišt s ledom danas bio najtraženiji napitak na terenu. Dragutin Borko, već tradicionalno, dolazi potpuno opremljen – uz neizostavne boce mineralne i vina, tu je i prijenosni frižider s ledom.

– “Znam da će biti vruće. Nema rada bez hidratacije, a gemišt s ledom je klasik. Neka se ljudi malo osvježe i nasmiju – sve je lakše uz dobru kapljicu i društvo,” rekao je Borko, nalijevajući osvježenje u plastične čaše za sve prisutne.

Žetva ječma tako je i ove godine krenula u radnoj, ali i prijateljskoj atmosferi. Iako su temperature zahtjevne, iskustvo, zajedništvo i dobar duh na terenu čine da posao ide lakše. Pred Marinovim kombajnom još je mnogo hektara, no nitko ne sumnja da će posao biti odrađen na vrijeme i kvalitetno – jer kad se spoje trud, znanje i doza međimurske upornosti, rezultati ne izostaju.

Povezani sadržaj
Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije