
Osmanolaj Djeljilj otkriva tajne savršenog bureka i zašto upravo ovaj kraj smatra svojim drugim domom
Osmanolaj Djeljilj već više od dva desetljeća u Nedelišće svakodnevno donosi miris svježeg kruha, peciva i najtraženijeg proizvoda – bureka.
Simbol kvalitete
„Radim sve pekarske proizvode, ali meni osobno najbolje idu od ruke bureki i kroasani. Baš uživam u njihovoj izradi“, priznaje Osmanolaj s osmijehom i dodaje svaki pokret, svako razvlačenje tijesta ima svoju svrhu i težinu. I doista, oni koji su kušali njegove proizvode, potvrdit će da se trud i znanje koje ulaže u svaki zalogaj osjete već pri prvom grizu.
Tajne savršenog bureka
„Da bi imali dobar burek potrebno je nekoliko stvari – dobar margarin, kvalitetno brašno, vrhunski sir i meso“, objašnjava Osmanolaj. No, dodaje kako sastojci nisu sve. „Više od toga trebaju vam dobre ruke“, kaže, prisjećajući se svojih početaka.
Kada je 2002. godine stigao u Nedelišće, imao je priliku učiti od vrhunskog majstora bureka. „Od njega sam naučio najvažnije tehnike i pristup koji poštujem i danas“, kaže Osmanolaj. Ta znanja, spojena s njegovim osobnim pristupom i ljubavlju prema poslu, čine temelj kvalitete koja se ne može sakriti.
Nedelišće kao drugi dom
Osmanolaj ne skriva koliko je zahvalan zajednici koja ga je prihvatila. „Prezadovoljan sam ovdje, ljudi su društveni i uvijek spremni na suradnju, vole svi raditi. Ja jako volim Nedelišće, meni je to drugi dom“, priznaje.
Svojim radom želi zajednici vratiti ono što je i sam dobio – povjerenje, prihvaćanje i priliku. „Jako se trudim sa svojim kolektivom pružiti ljudima koji dolaze svježi kruh svakodnevno, a također i friško pečena peciva“, kaže.
Pek s dušom
I dok se u ranim jutarnjim satima iz kuhinje širi miris svježe pečenih bureka i kroasana, Osmanolaj i njegov tim već razmišljaju o novim receptima.
„Volim razmišljati o novim kombinacijama, novim oblicima. Kuhinja je moj prostor izražavanja, tu se najbolje osjećam“, priznaje dok govori o planovima – skromno, ali s entuzijazmom koji ne blijedi.




