
Dragutin Hatlak iz Belice nedavno je dao vrijednu donaciju Osnovnoj školi u Domašincu, u kojoj radi njegova supruga Štefica
Riječ je o mladim sadnicama zimzelene magnolije koje je sam uzgojio i koje će ostati budućim generacijama školaraca. To je bio povod i našem posjetu njegovom imanju u Palovcu koji je radom i trudom pretvorio u mali raj za svoju obitelj.
Ljubav prema vrtlarstvu počela je od malih nogu, njegova je majka imala vrt koji je trebalo svaki dan zalijevati i tako se rodila dobra „obaveza” koja se održala do danas.
Dragutin Hatlak nije poljoprivrednik, ali na svojoj domaji u Palovcu ima zavidan broj voćaka, stabala, raznog cvijeća, povrća i različitih grmova koje uzgaja iz znatiželje i želje da njegova obitelj jede hranu koju je sam uzgojio, umjesto „plastike koja se prodaje po trgovinama”.
U dvanaest godina bavljenja ovim hobijem Hatlak je na imanju posadio stabla oraha, kruške, jabuke, trešnje, kao i šipak, gorične breskve, višnje i kestene, a vrlo dobro uspijevaju lješnjaci te američke i sibirske borovnice, maline. Uz ogradu je, tek toliko da se nađe, posadio je nekoliko trsova, šljive i ribizl.
Jedan dio imanja potpuno je zarastao, a ta se suha trava nakon košnje šalje u Goričan, obitelji koja uzgaja koze. Pravi primjer biodinamičkog uzgoja, reklo bi se, no kod ovog se dobrog vrtlara sve sadi prema inspiraciji, slušajući savjete starijih te metodom pokušaja i pogreške. Svoje biljke ne šprica otrovima, koristi samo prirodno sredstvo od koprive kako bi biljke zaštitio od nametnika. Puno je truda uloženo, a rezultati ponekad izostanu zbog prirodnih nepogoda, no to ga ne uznemiruje.

– To se ne sekiram, tu si nemrete pomoći, ak uspije dobro, ak ne, isto dobro, nemate kaj zgubiti. Moja supruga stalno nosi neke nove flance, a ja sadim i radim. Dobro je imati od svega pomalo, smije se Hatlak.
Sam je gradio i kuću koja krasi imanje, riječ je o 100 godina staroj hrastovoj kući koja je u Palovec dopremljena iz Brezničkog Huma i ponovo sastavljena, dasku po dasku, taj je posao trajao više od osam mjeseci.
Ispred kuće Hatlak je iskopao bazen i u njemu uzgaja šarane i amure koji se ponekad, kada imanje posjeti dobro društvo, pecaju i ispeku na roštilju, uz domaću voćnu rakiju koju sam peče, no to je danas rijetko da netko ima vremena za druženje, kaže.
*Preuzeto iz lista Međimurje br. 3659






