
Red koji se formirao protezao se daleko, daleko jer ovakav grah se ne propušta
Ima jedna ozbiljna ekipa u Međimurju koja peče volove za “vekše svetke”, no Međunarodni praznik rada je praznik drugoga tipa i taj se dan tražio narodni grah.
Nema problema, ovi majstori znaju sve, grah im je specijalnost.
Oni su Marijan Cerovec – Cero i Dragutin Mravljek – Mravac iz Podturna te Antun Fažon – Baček iz Gardinovca.

– Skuhali smo 600 litara narodnog graha za sve posjetitelje prvomajske proslave ovdje na Forestland parku u Brezju. Pripremu smo napravili dan ranije, a danas smo počeli od 6 sati ujutro. Već treću godinu zaredom ovdje kuhamo narodni grah – rekli su nam.
Pitali smo za recept i dobili smo neke osnovne crte, bez tajni kuće.
U grahu je prije svega 90 kilograma graha. Potom je tu čak 160 kilograma povrća: luka, mrkve, celera, peršina…
– Od mesa smo stavili buncek, hamburger i kobasicu, sve dimljeno. Uz to stavljamo i svježu lopaticu, no uopće nema ulja niti kakvog “fanta”. Nema posebne tajne, samo trebaš imati ljubav prema ovome – još su nam odali.
I tako su vrijedno od jutra miješali, dodavali, oduzimali, zalijevali, sve dok nije došao tren za degustaciju.
Red koji se formirao protezao se daleko, daleko jer ovakav grah se ne propušta! Imali su i vrijedne pomagačice jer posla s podjelom porcija bilo je mnogo.
*Preuzeto iz lista Međimurje br. 3654




