
Porazgovarali smo s Renatom koja nam je otkrila što učenici najviše vole vidjeti na stolu prilikom užine
Renata Novak voli pripremati najviše ono što vole i sama djeca, a to je griz.
U maloj školi susreli smo kuharicu velikog srca. Iako je kratko radila u PŠ Turčišće, djeca je pamte kao osobu koja ih je uvijek ujutro dočekivala, kuhala, spremala i razgovarala s njima. Najviše su se veselili grizu petkom.

Omiljena hrana
Ukoliko bi učenici sami birali svoju užinu u današnje doba, najvjerojatnije bi izabrali gazirane napitke, slane i slatke grickalice, brzu hranu ili sendviče od bijelog kruha, suhomesnatih proizvoda i visokokalorični namaz poput npr. majoneze. No, postoji vjerojatno i druga opcija koju smo imali prilike vidjeti i uočiti.
Porazgovarali smo s Renatom koja nam je otkrila što učenici najviše vole vidjeti na stolu prilikom užine.
„ Djeca najviše vole griz na mlijeku sa kakaom, a ima i puno onoga što nisu probali. Vole jamo ričet. Nikako nisu oduševljeni kad kuham pretepeni krumpir i mahune, a ni variva. Osim griza vole još i zlevku i kolač, priznaje nam Renata.“
Kuhanje u školi
Vjerojatno možete zamisliti da kuhati ručak svaki dan, u ovom ubrzanom tempu života, svakako nije lako. Renata je ipak kuharica u manjoj školi pa je posao vremenski toliko ne opterećuje, a kuha i za svoju obitelj nakon posla .
„ Svaki me dan djeca pohvale da dobro kuham, a dokaz tomu je što dolaze po repete što me osobito raduje. Vole oni uzeti i voće, a i mliječni desert za kasnije. Lijepo je biti kuharica jer si s djecom, a oni ti četo upute neki kompliment . To je nama kuharicama najveća nagrda za naš trud, s osmjehom će Renata.“
Renata posebnu pažnju u kuhinji pridaje i izvan posla, kuhajući pritom za svoju obitelj.
„ Doma kuham za čitavu obitelj i to više-manje sve na žlicu jer oni to vole. Lijepo je kada vremenski nisi ograničen pa se ja naročito potrudim oko stola nedjeljom. Osim ukusnog ručka volim svoju obitelj iznenaditi i grčkim sladoledom koji svi vole. Većinom kuham sama, a pomaže mi i kći Elena.“
Domaća hrana
Renata pomno bira namirnice te preferira ono što je domaće i svježe. Domaća jela pripremljena s mnogo pažnje uvijek su najbolji dio svakog obiteljskog okupljanja.
„ Moja vam obitelj jede sve domaće. Ja sama radim mlince i rezance, sve imamo svoje. Moji vam to jako cijene zbog ukusa i arome. Imam i veliki vrt i gotovo svo povrće mi je tu koje koristim u svojoj kuhinji. Blagodat je kad si možeš ubrati svoje, friško i ne špricano, iskreno će Renata.“
Kuharicu Renatu pamtiti će djeca po pristupačnosti, blizini, no ponajviše po neodoljivom mirisu griza petkom koji se osjetio na hodnicima te male škole i glasnih učenika.




