
Pripremom dobrog komposta dobiva se kvalitetno organsko gnojivo kojim se obogaćuje zemlja na vrtu
To je jedan od preduvjeta za zdravlje biljke i dobar urod. U OPG-u Luna u Pleškovcu u tijeku su pripreme komposta jer uskoro slijedi sjetva na otvorenom.
– Treba imati tri hrpe komposta. Jedna je za svježi otpad, onaj tjedni, svakodnevni, u drugoj se formira kompost i taj se ne dira i treća hrpa je onaj spreman za korištenje. Što se kompostira? Imamo tzv. zeleni i smeđi otpad, u zeleni ide pokošena trava, otpad od voća, povrća, ali ne meso, kosti i prerađena hrana.
U smeđi otpad ide lišće, ustinjene grane. Tu je važan omjer, mora biti više smeđega otpada jer kompost mora biti prozračan, ne smije biti previše vlage, a to se dogodi ako ima previše zelenoga otpada, objašnjava Krešimir Jurčević iz spomenutog OPG-a. Kad je zrelo, miješa se sa zemljom. Preporuka je da se kompost prije prosije, a kad je vrt spreman, a vrijeme pogodno slijede sjetva ili sadnja.
– Ovih dana pripremamo gredice, kompostiramo, a uskoro slijedi sjetva graška, rotkvice, nakon toga matovilca i špinata, ističe Jurčević.
*Preuzeto iz lista Međimurje br. 3643