
Da u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Domašinec vlada prijateljstvo i sloga jasno pokazuju uspjesi koje članovi društva postižu u vatrogastvu, a još više i to da se kao ekipa uvijek i rado odazivaju na razne manifestacije čiji su redoviti sudionici pa su tako bili dio nedavnoga sajma
Na sajmu su se njihove članice predstavile svojim slastičarskim umijećem, a članovi su bili zaduženi za „tekuća pitanja”.
Uvijek se brzo i lako dogovore tko će što odraditi. Među „slastičarkama” je bila i Monika Kinderić koja za takve prilike obavezno ispeče bakine klipiće.
– Svi doma kuhamo, ali baka Marija je ipak najiskusnija kuharica. Najviše volim njezine klipiće i to ne samo ja, mogu reći da su već dobro poznati. Baka radi klipiće sa svime, čokoladom, sirom, salamom, pizza punjenjem. Srećom, baka ima zapisan recept pa ih ja pečem. Osim klipića volim pripremati tortu od sira, no za ovakve prilike ipak najradije pečemo kolače tipa klipići, krašuljci, raspucanci. To i ljudi najviše vole, otkriva nam Monika.
Ta mlada kuharica još uči sve tajne kuhinje, osim od bake i od majke Aleksandre.
– Mama je doma glavna kad je kuhanje u pitanju, no ako ona ne može, onda uskočim ja. Mama mi zna reći:
„Dođi da vidiš kak se to kuha kaj budeš mogla ići za snahu”. Meni je najbolja mamina sarma, jako
je ukusna. Naučila sam ju kuhati napola. Još jedni praznici pa ću naučiti do kraja, govori nam Monika kroz smijeh. Dodaje da se radije primi pečenja kolača nego li kakvih jela, ali i da je gurman i voli
jesti sve.
MIRISI DOMA
Bakini klipići
Sastojci:
– 0,5 l mlijeka
– kg brašna
– kocka kvasca
– žlica soli
– žlica šećera
– 2 dcl ulja
Postupak
U malo mlakog mlijeka stavimo žlicu šećera, otopimo kvasac i pustimo da se digne. U brašno dodati sol, ulje, ostatak mlijeka i pripremljeni kvasac. Umjesiti glatko tijesto i pustiti da stoji u pokrivenoj posudi oko pola sata. Od tijesta oblikovati kuglice, razvaljati ih i zarolati u klipiće.
Klipići se mogu puniti po želji salamom, sirom, čokoladom, pizza punjenjem. U protvanu ih dizati još petnaestak minuta. Prije pečenja premazati klipiće razmućenim žutanjkom, lagano posoliti, po želji posipati sezamom ili lanom. Peći na 200 OC oko petnaestak minuta.
*Preuzeto iz lista Međimurje br. 3641



