
Aktivna u Udruzi žena Pušćine već je neko vrijeme Liljana Vidović (67) iz Mihovljana. Rado se uključuje u sva događanja na kojima Udruga sudjeluje pa i onda kada treba kod kuće ranije zasukati rukave i ispeći kolače
– U lipnju pečemo povodom izložbe ručnih radova, onda za Advent u Nedelišću, ali i za druge manifestacije, kazala je Liljana koja obavezno kad priprema kolače za udrugu izradi i nešto viška pa ostane doma, za obitelj i prijatelje. Svi uživaju u njezinim slasticama.
– Za događanja kad kolači trebaju biti na štandu, prodavati se ili stajati na stolu za brojne goste, pravim suhe kolače, no nije mi strano ni kremaste kolače pripremiti, poput ledenog vjetra, a nekad sam pravila i torte za razne obiteljske prigode, objasnila je. I kuhati voli, učila je od mame.
– Mama bi mi znala reći: “Odi u kuhinju, uči, dok dojdeš za snehu kaj te nebu punica po seli ogovarjala da ne znaš kuhati.” Tako da sam vrlo mlada počela kuhati, navodi Liljana koja je svoju spretnost u kuhinji prenijela i na djecu, sina Mirana i kćer Ivanu.
– Oni imaju drukčije ideje u kuhinji i izrađuju modernijajela dok sam ja više okrenuta tradiciji, govori naša sugovornica priznajući da mnogo puta već ne zna ni što kuhati, nema ideje, pa ispadne da kuha uvijek jedno te isto.
– Dok su kakvi rođendani, ako pitam obitelj, većinom naruče klipiće. To im je najdraže. Starijima ni ne znam što kupiti za poklon pa su onda klipići poklon. Ako ja jedanput ne ispečem klipiće za slavlje, već gosti pitaju gdje su Liljanini klipići, smije se naša sugovornica.
Voća i domaćih namirnica u izobilju
U dvorištu ima raznog voća koje joj za pripremu brojnih kolača treba poput borovnica, aronije, kupina, malina i tajberi, na vrtu uzgoji i povrće za sebe i obitelj dok ono što joj nedostaje, poput lješnjaka, također nabavi domaće od prijatelja i poznanika. Od kolegice je dobila i šljive pa sama priprema pekmez, a od nabrojenog voća koje ima kod kuće priprema i likere, a pripremala je i kupinovo vino.
– Napravila sam i liker od ružnih latica i aronije. Bobice aronije gorkastog su, trpkog okusa, ali imaju brojne blagodati za zdravlje. Kad radim liker, soku koji dobijem od njih dodajem dosta šećera i drugih sastojaka koji ublaže tu gorčinu, odala je dok nam je detaljnije objasnila kako izrađuje kiflice.
S obzirom na to da joj je recept za kiflice dala šogorica Dubravka, Liljana ih zove Dubravkine kiflice. Međutim recept je tijekom godina mijenjala i prilagođavala te kiflice danas ne radi po točnom receptu šogorice, već im daje svoj štih, a rado je recept podijelila s našim čitateljima.
MIRISI DOMA
Dubravkine kiflice
SASTOJCI
Tijesto:
– 50 dkg glatkog brašna
– 25 dkg margarina
– 2 dcl kiselog vrhnja
– prstohvat soli
Nadjev:
– domaći pekmez od šljiva
– limun šećer
– vanilija
– korica limuna
– šećer u prahu
PRIPREMA
Umijesimo tijesto od navedenih sastojaka i podijelimo ga na 10 kuglica, svaka da ima oko 10 dkg. Razvaljamo jednu po jednu u oblik kruga i izrežemo na osam dijelova.
Na svaki komad stavimo domaći pekmez od šljiva pomiješan s vanilijom i limunom ili stavimo bilo koji drugi nadjev po želji, kako kome odgovara. Narolamo i uvaljamo kiflice u mljeveni šećer ili kiflice njime posipamo.
Preuzeto iz lista Međimurje br. 3640