
Nema tog jela koje umirovljenica Ljubica Kerhač iz Podturna ne zna spremiti. Ljubica kuha, peče kolače i izrađuje vlastite sastojke za jela cijeli život
Kuhati je naučila od majke, a sjeća se čak i koje je jelo prvo naučila pripremati.
– Mama nas je prvo naučila raditi takozvani „pojsanec,” krumpir s crvenom paprikom pečen na luku.
Umijeće kuhanja usavršila je kad se udala jer joj je svekrva bila bivša kuharica. Počela je jednostavno, s domaćim jelima i juhicama.
– Nekada nismo imali obilje hrane i supermarkete kao danas, trebalo se snaći, priča Ljubica koja najviše voli kuhati za svojih petoro unuka pa većinom kuha jela na žlicu za njih. Kaže da jako vole jesti sarmu, domaće ćufte i špagete bolonjez. Unuke već od najranijih dana podučava kuhanju. Najčešće zajedno rade kiflice – baka najprije napravi kuglice tijesta, a oni ih oblikuju kako žele.
– Stare tradicionalne recepte trebalo bi prenijeti na mlade generacije kako bi se očuvali, a takva je hrana ujedno i puno zdravija, kaže Ljubica. U svojoj kuhinji većinom koristi upravo takve, tradicionalne recepte. Zahvaljujući svom doprinosu očuvanju tradicije i kulturne baštine, od Općine Podturen dobila je i posebnu zahvalnicu.
Aktivna je članica KUD-a Podturen već gotovo pet desetljeća, a za Dan Općine sudjelovala je u natjecanju u kuhanju gulaša kao jedina ženska natjecateljica. Osim kolača, svake godine radi i domaće ćurke, hladnetinu, mlince i brojna druga jela.
Na pitanje skuha li ikada nešto samo sebi „za gušt,” spremno odgovara:
– Ne, najveće mi je veselje kuhati za unuke. Kuham što oni vole jesti.
Jednostavne fašničke krpice na masti
I njezina cijela obitelj je uključena u razne aktivnosti, a već je sve spremno za tradicionalnu maškaradu u Podturnu kada će se ponovo maskirati u Podturenske čaplje. Fašnik sa sobom nosi i prigodna jela. Jedno od njih su tradicionalne krpice na masti. Ljubica ih rado priprema i objašnjava da su za tijesto potrebna tri jaja, 1,5 dcl bijelog vina, žličica soli i brašno prema potrebi.
Postupak: pomiješajte jaja, vino i sol te počnite dodavati brašno. Stavite brašna koliko smjesa traži, odnosno, toliko da se tijesto može lagano zamijesiti. Zamijesite i razvaljajte tijesto na tanko pa narežite na krpice. Krpice se tradicionalno peku na vrućoj masti, ali može poslužiti i vruće ulje. Pecite svaku krpicu par minuta te na kraju pospite šećerom u prahu, objasnila je Ljubica.
*Preuzeto iz lista Međimurje br. 3639





