
Pripremiti danas kelešicu zaista je nešto posebno, naročito za one ljude koje taj miris vraća u rane dane djetinjstva
Jeleni je kalešica poznata od samoga djetinjstva pošto su je pripremale i njezina mama, ali i baka. I ona sama čuva tu tradiciju kako ne bi otišla u zaborav.
Tako je i za susret s članicama UŽ Pretetinec odlučila pripremiti ovo poznato starinsko jelo.
„Volim je jesti jer me podsjeća na djetinjstvo. Sjećam se kako je mirisalo iz špajze i kako sam se uvijek prikrala kako bi je potajice probala, naravno bez rezanja, s osmijehom nam priznaje Jelena.“
Nekada bi kelešicu pripremali ljudi koji su se zaputili na polje. Oko podneva bi obično razmotali zavežljaj s hranom, pojeli veliki komad kelešice i nastavili s poslom do mraka. Do večere nisu bili gladni. Kelešica od masti, jaja, vrhnja, brašna i mlijeka, s kojim se mijesilo, jako je zasitno jelo, ali ne sjeda na želudac i ne uspava.
„ Sama sam to željela ispeći. Doma to pečem tu i tam. Najbolje je pojesti friško. Preporučila bi kelešicu danas uz doručak, kavu, na izletu, s osmijehom će Jelena. “
ŽIVOT IZVAN UDRUGE
Jelena uz susrete s ostalim članicama Udruge voli kuhati i sve ostalo. Na njezinom se stolu može naći svega. „ Pečem sve, i suhe i kremaste kolače. Moja unuka jako voli bolonjez i špagete, a od deserta voli pojesti i crni kolač, otkriva nam.“
Biti udružen u Udruzi s ostalim članica puno joj znači. Deset godina nije mala stvar. Njezino dvorište je uvijek sređeno te tako obrađuje vrt i voli saditi cvijeće. Uvijek je tu kada treba pripaziti unuku. „ Udruga mi znači vrijeme izdvojeno za društvo, izlet, upotpunjavam si tako dane u penziji koji su ponekad predugački.“
Jelena nas je sve podsjetila na težačku hranu našega kraja koja se danas ponekad sprema više kao desert negoli kao glavno jelo za teži fizički rad. Održavanjem ove tradicije njezine je kolegice iz Udruge ovaj miris zaista podsjetio na djetinjstvo kojega se svi rado prisjećamo.
Želite li napraviti kelešicu trebat će vam:
- 500 g glatkog brašna
- 500 g oštrog brašna
- 1 žlica soli
- 3 žlice krute svinjske masti
- 150 ml kiselog vrhnja
- mlijeko po potrebi
Priprema:
Brašno i sol pomiješajte, dodajte mast i kratko zamijesite, dodajte vrhnje i mlijeko po potrebi te mijesite dok tijesto ne postane glatko.
Tijesto ne treba stajati kad se zamijesi. Stavite ga u okrugli pleh za pečenje i po površini lagano nožem napravite kocke te stavite peći na 180 °C i pecite dok ne poprimi zlatnožutu boju.






