prefina mađarica

S KOLJENA NA KOLJENO Lidija Višnjić iz Ivanovca: Mama me učila kuhati s receptima ‘po priliki’

Lidija Višnjić iz Ivanovca angažirana je mještanka aktivna u susjednom KUD-u Šafran iz Štefanca u kojem među ostalim i pjeva

Rado se odaziva na razna događanja u kojima sudjeluju članovi KUD-a, kao i na svaki poziv kad treba nešto skuhati ili ispeći kolač, jer ističe da najviše voli kuhanje.


– Jako volim kuhati, nikad mi to nije problem. Volim i znam skuhati brojna, raznovrsna jela i kolače, ali volim i sve jesti, iskrena je Lidija. To su svakako odlike dobre kuharica kakva je i sama. Iskustvo je počela stjecati rano, još kao osnovnoškolka.


– Kuhati me učila majka Ana iz Belice, to je moje rodno mjesto. Počela sam s kruhom, mijesila, pekla, pa zlevanke, tanke, domaće. Mama je rekla: “Hodi se vučit i piši si”. Dva put sam pročitala, a dalje sam znala napamet. Makar mi je bilo teško jer su naše mame rekle: „To ti je sve po priliki. Po priliki tak i tak, deneš po priliki”, a ja sam si to htjela zapisati dekagramski. To baš nije išlo s našim mamikama, prisjeća se naša sugovornica koja i dandanas uživa dok kuha. Nije joj teško udovoljiti željama ukućana kad kuha kod kuće. Dodaje da je to često na brzinu zbog posla i obveza, ali kuhanoga ima uvijek.


– Osim ako je kakvo varivo, onda to skuham za dva dana. Kolače pečem svake nedjelje, ali i tijekom tjedna ako je, recimo, kakva prilika. Radim kao asistent u stambenoj inkluziji gdje kuham i radim s korisnicima tako da sam i na poslu svaki dan u kuhinji. Tu radimo jelovnik nedjeljom za cijeli tjedan pa je onda lako napraviti. Dok imam doma problem s tim što bih kuhala, onda se vratim na ona stara jela, što se nekada kuhalo. Ako ništa drugo, onda trgance zamijesim i pretepenoga graha, otkriva Lidija. Mnoga jela zna napamet, no priznaje da „po prilici” kuha eventualno domaće zlevanke ili peče kruh.


– Sve novo što skidam s interneta ili gledam video, to sve radim kako piše. Često tražim recepte, najviše za kolače svih vrsta, od kremastih, dizanih, od pirovog brašna, kukuruznog. Jako je puno ljudi koji su alergični na gluten pa dopunjavam ponudu i za KUD i za doma, otkriva nam ova predana kuharica i članica KUD-a Šafran u kojem uvijek kad su kakve prilike priprema neke svoje, već dobro poznate slastice.

MIRISI DOMA


Mađarica


SASTOJCI


Kore:


– 50 dkg glatkog brašna


– 20 dkg šećera u prahu


– 2 cijela jaja


– 5 dkg margarina


– crveno vrhnje


– prašak za pecivo


Krema:


– 1 l mlijeka


– 9 dkg oštrog brašna


– 20 dkg šećera


– 20 dkg čokolade


– margarin


Glazura:


– 15 dkg čokolade za kuhanje


– 12 dkg margarina


– 2 žlice ulja


PRIPREMA


U zdjeli prvo pomiješati brašno, prašak za pecivo i šećer u prahu, dodati margarin i razraditi rukama. Dodati razmućena jaja i 2 – 3 žlice crvenog vrhnja i do kraja umijesiti tijesto. Ostaviti pola sata u hladnjaku. Tijesto podijeliti na 5 jednakih dijelova, razvaljati koru u veličini lima te staviti na papir za pečenje na okrenuti lim.

 Prije pečenja koru ispikati vilicom. Za kremu u mlijeko staviti čokoladu, pustiti da mlijeko zavrije, miješati da se čokolada otopi. Brašno i šećer razmutiti u malo mlijeka i ukuhati kao puding u mlijeko i čokoladu. Kuhati nekoliko minuta i u vruće dodati margarin narezan na listiće i dobro miješati dok se ne rastopi. Kore namazati vrućom kremom. Ostaviti da se mađarica ohladi i na kraju preliti čokoladnom glazurom.

*Preuzeto iz lista Međimurje br. 3638

Povezani sadržaj
Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije