
Nedavno smo se prisjetili jednog od najljepših simbola pekarske tradicije Male Subotice, pa i Međimurja - 'Pekare Josip Lončarić'
Obiteljska pekara je osnovana 19. svibnja 1953. godine u Maloj Subotici, a služila je mještanima gotovo pet desetljeća. Predvodio ju je Josip Lončarić, čiji je život bio posvećen pekarskom zanatu.
Pekara Lončarić nije bila samo mjesto poslovnog rada, već i obiteljskog angažmana. Josipu su pomagale supruga Ana i kći Ana, poznata kao Koka, te unuke Lana i Tajana, koja se sjeća sretnih trenutaka provedenih u pekari.
U početku je pekara obučavala mlade pekare, većinom rodbinu, koja su kasnije nastavila svoje karijere u gradskim pekarama Čakovca. Josip je posebno njegovao tradicionalne pekarske tehnike bez aditiva, ručno mijesio tijesto, te stavljao kruh i peciva u peć drvenom lopatom. Njihove žemlje i crni kruh postali su prepoznatljivi po kvaliteti, privlačeći ljude čak i izvan Međimurja.
Posebno su bili poznati mikloši i krampusi, mliječna peciva koja su se pekla uoči blagdana svetog Nikole.
-Peciva su bila ručni rad. Tata je osmislio veličinu, oblik i izgled, kako bi predstavljala svetog Nikolu i Krampusa -prisjeća se Ana. U njihovoj izradi sudjelovala je cijela obitelj – od djeda i bake, preko kćeri, pa sve do unuka.
U početku su tražili način kako ukrasiti peciva.
-Prva ideja bila je da stavimo licitarske sličice, ali to nije bilo jeftino, a naši proizvodi uvijek su bili pristupačni cijenom. Htjeli smo ukras koji će biti jestiv i prirodan. Nakon dugog razmišljanja, mama i ja sjetile smo se taloga od crne kave – bio je savršen za oslikavanje peciva. Prije svega, bila nam je važna kvaliteta – ističe Tajana s osmijehom.
Iako pekara više ne postoji, mikloši i krampusi žive i danas. -Mama nastavlja djedovu tradiciju i svake godine kod kuće peče svetog Nikolu i Krampusa. Kada ih objavim na društvenim mrežama, javljaju mi se ljudi koji se sjećaju naše pekare i govore kako takvog kruha i peciva više nema nigdje za kupiti – kaže Tajana.
Mada kažu kako nije isto peći doma u pećnici ili u pravoj krušnoj peći. Ove jedinstvene poslastice peku se prema najčešćim receptima za klipiće i mliječna tijesta.
Sastojci:
1 kg glatkog brašna
1 svježi kvasac
600 ml mlijeka
200 ml ulja ili margarin
1 žlica šećera
1,5 žličica soli
Tijesto se potom zamijesi, ostavi da miruje te se tada ukrašava i stavlja na pečenje.
Mještani Male Subotice uvijek su držali do tradicije i njegovali svoje običaje, a za svakog Svetog Nikolu u skoro svakoj kući, u prozoru, u čizmici uz ostale poklone, bila su peciva svetog Nikole i Krampusa.















