za prste polizati

OBJED ZA TEŽAKA Krešo Horvat iz Podturna kuha jela za snagu

Krešo Horvat iz Podturna, podrijetlom iz Gornjeg Hrašćana, danas živi i radi u Njemačkoj

Život ga je odveo u Mettmann kod Düsseldorfa. On je pošao prvi, a za njim je stigla obitelj – supruga Valentina i kćeri Leona i Amelie.


Bajker je i roker u duši, svira bas, akustičnu i električnu gitaru, a ako treba, sjest će i za bubnjeve. Na poslu održava ozbiljan strojni park tvrtke za reciklažu građevinskih materijala.


U kućanstvu i kuhinji glavnu riječ vodi gospođa koja drži četiri zida. No i Krešo se ponekad “pogurne” među tave i lonce. Oduvijek je bio sladokusac pa kada treba “nakuhavati” satima, nije problem.


No često za to nema vremena, tempo je ubrzan, a radni dan u Njemačkoj naročito iscrpljujuć. Stoga nam je pokazao kako spravlja jedno jednostavno jelo koje je brzo gotovo.


– Prvo sam narezao špek i prepekao ga. Skuhao sam gotove torteline, one koje unutra imaju sir. Kad je špek pečen, bacio sam unutra goveđu kocku. Preko toga sam polio vrhnje za kuhanje. Kad se vrhnje malo zgusnulo, dodao sam kuhane torteline. Naribao sam grana padano, a može ići i neki drugi, obični ribani sir. I to je to, jednostavno, nema neke filozofije. Bilo je gotovo za nekih 25 minuta – kazao nam je.


Recept je doista jednostavan, a jelo izgleda sjajno. Slasno je i zasitno, pravi objed za težaka, za snagu! Kuhanje je Kreši davna ljubav. U mladosti je imao određene izlete u kuharske vode, bio je kuharski pomoćnik u jednoj kavani.


Tih se dana čak činilo kako je pred njim blistava kuharska karijera. Ništa se ozbiljnoga na kraju iz toga nije izrodilo, ali ostale su mu osnove koje se ne zaboravljaju – osjećaj za omjer namirnica i začine te kuharski postupak. I iznad svega, ljubav za slastan zalogaj.

*Preuzeto iz lista Međimurje br. 3634

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije