Omiljena kuharica

GORNJI HRAŠĆAN Donosimo recept preukusnog kolača od rogača nove vrtićke kuharice, Maje Grule

Maja Grula iz Gornjeg Hrašćana nedavno je napravila veliki okret u svojoj karijeri

Od posla čistačice u bolnici i dječjem vrtiću u Nedelišću, stigla je do posla kuharice za mališane u Dječjem vrtiću Lastavica, područnom odjelu u Dunjkovcu.


– Po zanimanju sam frizerka, no život me odveo u druge poslove, a prepuna entuzijazma sam u četrdesetoj godini upisala dodatno obrazovanje za kuharicu. I eto me. Među dječicom, među veseljem, i, na moju sreću, na poslu koji me oduševio, rekla nam je Maja.


Kao čistačica u Dječjem vrtiću Zvončić u Nedelišću je uz tamošnju kuharicu Andreju Posavec pohvatala sve konce vrtićke kuhinje i uspješno završila prekvalifikaciju. A tada je počela jedna sasvim nova avantura.


Prvo jelo


– Kad bi moja mama bila u kuhinji, svoje mjesto uz nju sam našla i ja. Završavala bih već u osnovnoj školi jela koja je započela, a ona prva koja sam uz nju kuhala su tjestenina i meso u umaku. Roditelji su nam radili pa smo se brat i ja morali često i sami snaći u kuhinji ili pak započeti kuhati pa bi onda mama završila, a često su na repertoaru bile i palačinke, zlevke i slično, ispričala je Maja.


Maja je majka sina koji polazi osmi razred i djevojčice koja ide u drugi razred te je njihova kuhinja kod kuće također uvijek u punom pogonu.


– Tinejdžer puno jede i sve voli, a moja djevojčica je malčice izbirljiva, no opcija uvijek imamo. Naša obiteljska kuhinja je više tradicionalna, ali volimo isprobati i neka modernija jela, kaže.


Dodaje i da iz djetinjstva pamti tradicionalna jela poput pretepenog graha, repe i slično.
Maja nam je povjerila i da mališani iz vrtića Lastavica obožavaju variva, bistre i krem juhe i puno povrća. Naravno, vole i mljeveno meso pa su ćufte također na popisu omiljenih jela.


– Mališani ujutro dobiju zajutrak, većinom su to suhi keksići i čaj, zatim slijedi doručak koji čine sirni namaz, namaz od tune s čajem ili kakaom, za ručak su gotovo uvijek neka jela na žicu poput juha, variva, imaju naravno i pohano meso, a najfiniji su im kolači, opisuje Maja vrtićki jelovnik koji se priprema s posebnom pažnjom po nutritivnim vrijednostima.


Uz navedene obroke, djeca imaju i voćne užine, a voće biraju prema sezoni.


– Najljepše mi je kad su zdjele i tanjuri prazni. Tada znam da se moj trud isplatio i da su djeca sita, ali i da su zdravo jela, dodaje.


U Dječjem vrtiću Lastavica brinu pomno i o djeci s nutritivnim alergijama za koje pripremaju posebnu hranu u dogovoru s roditeljima.


– Imamo djecu koja imaju alergije na određene namirnice pa o njima posebno brinemo kako im ne bismo ugrozili zdravlje. Njihov jelovnik je isti kao i kod ostale djece, ali su jela pripremljena bez namirnica na koje reagiraju ili eventualno nađemo neku zamjenu. Tu imamo dobru suradnju s roditeljima koji i sami predlažu, ali i donesu tjesteninu ili brašno od kojeg tada mi možemo njima pripremiti hranu, ispričala je Maja.


Osim spomenutih jela, djeci se pripremaju i slastice. Često su tako na jelovniku biskviti s voćem, kakao kocke, zlevke, ali i kuhani pudinzi, a djeca nekako najviše vole ipak biskvite. Posljednji hit u skupinama je kolač od rogača i jabuka za koji nam je kuharica Maja i dala recept.

MIRISI DOMA


Kolač od rogača


SASTOJCI


– 4 jaja


– 120 g šećera


– 2 vanilin šećera


– 100 ml mlijeka


– 100 ml ulja


– 150 g glatkog brašna


– 100 g rogača


– prašak za pecivo


– 3 velike jabuke


PRIPREMA


Jabuke oguliti i naribati. Rogač umutiti s malo mlijeka. Sjediniti jabuke i rogač s ostalim sastojcima i peći u pećnici pola sata na 180 stupnjeva.

*Preuzeto iz lista Međimurje br. 3633

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije