život s pčelama

ŽELJKO TRUPKOVIĆ Samo stalnom edukacijom možemo ponuditi kvalitetan med

Pčelar Željko Trupković podijelio je s nama svoje iskustvo iz pčelarstva, problemu patvorenog meda i novim trendovima u proizvodnji pčelinjih proizvoda

Na manifestaciji Martinje u Nedelišću sreli smo Željka Trupkovića, pčelara koji od 1996. godine predano njeguje tradiciju proizvodnje meda i drugih pčelinjih proizvoda. Od 1. srpnja ove godine postao je profesionalni pčelar s više od 250 košnica, a u poslu mu pomaže cijela obitelj.

Stalna edukacija ključ je uspjeha

„Diploma pčelara nije ništa ako se ne educiraš dalje“, kaže Željko, ističući važnost sudjelovanja na predavanjima i sajmovima. Smatra kako je samo stalnim učenjem moguće pratiti inovacije i zadržati visoku kvalitetu proizvoda.

Problem patvorenog meda

Veliki izazov u poslu predstavlja tržište preplavljeno patvorenim medom, koji je često uvoz iz Kine i Turske. „Istraživanje u 20 zemalja EU pokazalo je da je čak 46 posto uvezenog meda najvjerojatnije patvoreno. U njemu su otkriveni sirupi od riže, pšenice i šećerne repe“, upozorava Željko, dodajući kako to nije samo ekonomski problem već i zdravstveni rizik za potrošače.

Najtraženije vrste meda i povratne informacije kupaca

Među najtraženijim vrstama su cvjetni i bagremov med, dok se kestenov med često koristi za pripremu medenjaka. Željko posebno cijeni povratne informacije kupaca jer smatra da su one najbolja reklama za njegove proizvode.

Ponosan je na četiri šampionske nagrade za bagremov med, poznat po blagotvornom djelovanju na dišne tegobe. Ističe i sve veću popularnost repičinog meda, koji se koristi za liječenje prostate, detoksikaciju jetre i regulaciju masnih kiselina u organizmu.

Inovacije u ponudi

Trupković obogaćuje svoju ponudu modernim proizvodima poput kremastog meda, koji dolazi s dodatkom propolisa, borovnice, maline ili anisa. Popularan je i tzv. imuno med, koji kombinira med s propolisom, osmišljen za jačanje imuniteta.

„Med je prirodni zaslađivač s dugom poviješću gastronomske i zdravstvene primjene. Kod korištenja meda bitno je biti umjeren i birati prema okusu. Otopljeni med u čaju pijuckajte tijekom dana“, savjetuje Željko.

Ljubav prema pčelama kao motivacija

Unatoč izazovima, Željkova ljubav prema pčelama i pčelarstvu ne jenjava. Zahvaljujući upornosti i edukaciji, postigao je zavidne rezultate i izgradio povjerenje kupaca. „Najvažnije je ljudima približiti ne samo med nego i život s pčelama, njihov značaj i ljekovita svojstva“, zaključuje Željko.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije