Pitate se tko priprema najbolju hladnetinu? Članice Udruge žena Črečan otkrivaju tajnu ovog hladnog jela stoljetne tradicije
Povodom proslave Martinja u Nedelišću, vrijedne su se članice Udruge žena Črečan zaista potrudile i pripremile hladnetinu – hladno jelo sa stoljetne tradicije.
Dragica Ladić i Mirjana Ribarić udružile su snage i pripremale dobro poznatu međimursku hladetinu. Iako je proslava Martinja na Mesapu bila u subotu one su se za taj događaj pripremile već u četvrtak.
– U starim smo kuharicama našišle na recepte koji predlažu pripremu hladetine od nogica, kožica ili pak teleće glave. No hladetinu možemo pripremiti i od finijih komada mesa i tako smo i učine, pričaju naše sugovornice.
– Mi smo u hladnetinu stavile suhi buncek, nogice, kožice i jezik. Buncek je bio suhi, a ostalo je sve bilo friško, govori nam Dragica.
– Hladetina se kuha vrlo polagano i to otprilike tri sata, a povrće narezano na ploške je potrebno dodati puno kasnije od mesa. Meso će nakon 3 sata kuhanja biti mekano i tada ga treba skinuti s vatre i procijediti, a tekućinu staviti hladiti, govore žene.
– Ne možete pogriješiti samo onda ako hladnetinu dugo kuhate i to na laganoj vatri, prosječno do pet sati, bez vrenja, otkriva nam Mirjana.
Vrijedne su žene kuhale hladetinu u loncu od čak četrdeset litara, stoga su i dobile 50 porcija prekrasno pripremljene hladetine.
– Ukoliko hladnetinu želite dodatno začiniti, uvijek je tu crvena paprika i biber kojega možete dodati po želji, dodaju.
– Odlike dobre hladetine su čvrstoća odnosno da se prilikom rezanja ne raspada nego da želatina, koje ima u količini između 10 i 15 %, drži komadiće mesa na okupu. No istovremeno je bitno da hladetina bude drhtava i mekana na nepcu, upozoravaju naše sugovornice.