Da joj je netko prije pet godina rekao da će se toliko intenzivno baviti slastičarstvom, Martina Koprivec (32) samo bi se slatko nasmijala i odmahnula rukom jer nije ni pomišljala da će jednom biti poduzetnica, a još manje slastičarka
No malo po malo došlo je do toga da je 2022. godine otvorila svoju slatku radionicu uredivši, uz pomoć obitelji, koja joj je najveća podrška, nekadašnju garažu iza kuće u Palovcu gdje stanuje s roditeljima.
– Za prvi rođendan nećakinje Dine naručila sam kod slastičara tortu, no nisam uopće bila sretna njezinim okusom i izgledom pa sam obećala da ću za njezin drugi rođendan sama ispeći tortu. Rečeno – učinjeno!
Godinu dana kasnije svi ukućani, mala slavljenica i ja bili smo vrlo zadovoljni tortom iako obitelj prvo nije vjerovala da sam je ja radila koliko je bila ukusna i lijepa. Tortu su vidjeli ostali bližnji i prijatelji, čuli su kako je ukusna bila te su me za njihova slavlja molili da im napravim torte.
Uz torte sam zatim počela peći i kolače pa sam prije nešto više od dvije godine odlučila napustiti svoj posao u kladionici i otvoriti tvrtku te se posvetiti slastičarstvu, ispričala je Martina koja osim pravljenja slastica obožava putovati i san joj je posjetiti SAD, voli odlaziti na rock koncerte, svojevremeno je volontirala u Udruzi za zaštitu životinja Prijatelji i bila nogometni sudac dok je po struci medijski web dizajner. Obožava fotografiju što se dobro vidi i na odlično uređenim profilima tvrtke na društvenim mrežama.
Najljepše je usrećiti nekoga za svatove
– Od malena smo sestra i ja gurale nos kad bi mama kuhala ili pripremala kolače, nismo joj smetale, već bi nam objasnila ako bi nas što zanimalo ili nam dala da joj pomognemo, prisjetila se Martina svog djetinjstva u kuhinji i kako je već u petom razredu prvi put mijesila tijesto za pizzu. Ljubav prema pripremanju slastica tako je „pokupila“ od mame. Već je u srednjoj školi rado pekla klipiće i voljela je kuhati, no nije razmišljala o poslu u tom smjeru.
Danas može napraviti tortu kakvu god netko zamisli. Pronalazi za njih razne recepte koje prilagođava pa tortu složi na svoj način dok joj srednjoškolska struka puno znači kod dekoriranja i objavljivanja slatkih radova na internetu.
– U školi sam bila perfekcionist, a to sam i na torte prenijela, sve mora biti na mjestu. Iako me na početku bilo strah hoće li biti dosta posla, nisam li pogriješila ostavivši stalni posao, danas nemam te brige, ispričala je Martina kako ispeče 30-ak torti tjedno, radi slastice za sve prigode i nije požalila što je prije nekoliko godina napravila hrabri korak otvorivši tvrtku u kojoj nastaju slatka umjetnička djela.
– Najdraže mi je kad mi dođu za svadbu. Vjeruju da ću dobro sve odraditi i imaju u mene puno povjerenje, što me usrećuje. Drago mi je i kad se ljudi vraćaju, znači da radim dobro, kazala je naša sugovornica i dala nam recept za jesensku, sočnu vege tortu za okrugli kalup od 22 cm.
MIRISI DOMA
Torta od mrkve i naranče
SASTOJCI
– 500 g mrkve
– 140 g smeđeg šećera
– 2 žličice maslaca od kokosa
– 120 ml soka od iscijeđene naranče
– 4 žličice narančine korice
– 125 g polubijelog brašna
– 125 g kukuruznog brašna
– 2 žličice cimeta
– 2 žličice praška za pecivo
– 120 g oraha
– 2 prstohvata soli
PRIPREMA
Naribamo mrkvu i pomiješamo je s uljem, šećerom te narančinim sokom i koricom dok u drugoj posudi promiješamo suhe sastojke, brašno, cimet, prašak i sol. Nakon toga sve sjedinimo u jednu smjesu. Na tavi istostiramo orahe i rashlađene nasjeckamo na male komadiće te ih dodamo smjesi.
Kalup dobro pobrašnimo ili stavimo papir za pečenje, u njega stavimo smjesu i pečemo na 175 Celzijevih stupnjeva oko 50 minuta. Kada se torta ohladi, pripremimo šećernu glazuru s vodom i šećerom u prahu. Dodajemo šećer u šalicu vode i miješamo da se ne naprave grudice te na ohlađenu tortu koju smo izvadili iz kalupa prelijemo glazuru. Tortu na kraju ukrasimo voćem po želji.
*Preuzeto iz Lista Međimurje br. 3628