Marija Magdalenić iz Belice aktivna je članica tamošnje Udruge žena. Najaktivnija je kad se primjerice peku kolači za kakve prilike, tada se na stolu obavezno nađu i neki koje je ona pripremila
Kolače, bez obzira na svoju dob, još uvijek redovito peče i za svoje ukućane kad su kakve prigode poput rođendana, proštenja i obavezno nedjeljom.
– Još uvijek dosta pečem kolače, makar mi je teže jer tu su već godine. Osim za razne prigode, uvijek nedjeljom ima kod nas kolača i to najradije radim dizane kolače, buhtline, klipiče, prhače. Moja mamica Katarina su kuhali i s njom sam najviše bila i od nje najviše toga naučila, ali sam nekada išla na tečaj šivanja, krojenja i domaćinstva pa smo tamo počeli peči.
– To su me moji poslali jer su mi ne dali ići dalje u srednju školi pa sam išla na tečaj. Tam smo se sve učili, još doma imam te knjige s receptima, za krojenje i šivanje, prisjeća se Marija. Dodaje da je tečaj trajao godinu dana, da su dolazili dva puta tjedno. Naučila je i šivati pa je sama šivala odjeću.
– Kupila sam kaj mi treba, uzela krojeve, prilagodila sam si kaj mi je pasalo. Moja unuka Rahela je nešto moje naslijedila i ona je završila dizajnersku školu, otkriva nam. Iako je od toga prošlo već puno godina, pamti sve, čak i recepte koje osim toga i čuva.
– Učiteljica nam je obično rekla nek donesemo od doma meso i ostale sastojke i onda smo tam kuhali, ona fina jela. Onda sam ja to doma kuhala pa su moji doma rekli da je to nekaj fino. Ja sam im rekla mene ne muče fina jela, jeli bumo zelje s bažljom, bažlja pretepenoga. To sam se doma naučila od svojih, kaže nam naša sugovornica. Otkriva da još uvijek kuha svaki dan. Priznaje da bi joj dobro došao netko tko bi preuzeo tu obvezu, no ukućani su složni u tome da žele i dalje jesti njezine delicije.
– Juha je obično svaki dan jer to svi rado jedu, pa safti, pohano meso. Svaki dan je meso jer su moji doma ovisni o mesu. Imamo doma svinje, kokoši, kupimo si domaću junetinu, ne idemo u mesnicu ili dućan. Imamo sve domaće i to je fino i svi koji dođu k nama vele da je kod nas sve uvijek domaće, kaže Marija. Nekada je, prisjeća se, uz kućanske poslove radila i vani pa u šali dodaje da je onda sve stigla, sad pak stigne samo skuhati.
– Nekad si skuham ono kaj je meni fino, recimo pretepeni bažulj ili šparga, to moji doma neću. Dok mi dojde želja, ja si to skuham pa im velim ak oćeju nek jedu, ak ne nek si nekaj drugo uzmu, priznaje Marija.
MIRISI DOMA
Međimurska pogača
SASTOJCI:
– paket lisnatog tijesta
Nadjev od oraha:
– 2 jaja
– 2 žlice šećera, umutiti mikserom
– 2 žlice prezla namočiti u dvije žlice ruma
– 25 dkg oraha
– dodati mlijeko po potrebi, sve izmiješati
Nadjev od sira:
– 40 dkg kravljeg sira
– 2 jaja
– 2 žlice šećera, to sve izmiješati
– 10 dkg grožđica
– 2 žlice griza
– naribana korica limuna
– vanilin šećer
– po potrebi dodati vrhnje, sve izmiješati
Nadjev od maka:
– 25 dkg maka
– žlica meda
– 2 žlice pekmeza od šljiva
– preliti vrućim mlijekom
Nadjev od jabuka:
– 1,5 kg jabuka
– 5 dkg margarina
– 2 žlice šećera
– 2 žlice vode, to sve prokuhati
-posipati cimetom
PRIPREMA:
Razvaljati lisnato tijesto, jednu polovicu razdijeliti na dva dijela, a drugu na tri. Veći dijelovi idu gore i dolje, a tri između nadjeva.
*Preuzeto iz lista Međimurje br. 3627