PRIČE IZ ROMSKIH NASELJA

BORBA ZA BOLJI ŽIVOT Mateo Ignac iz Orehovice: Red, rad i disciplina izbavili su me iz romskog naselja

Mateo Ignac iz Orehovice bori se za bolji život, za sebe i svoju mladu obitelj

U srcu Međimurja, u Podbrestu živi Mateo Ignac, mladi Rom, koji je odlučio promijeniti svoj životni put.

Odrastao je u romskom naselju u Orehovici u obitelji s trojicom braće i jednom sestrom, suočavajući se s brojnim izazovima koji dolaze s takvim okruženjem.

Sada, u 22. godini života, vodi drugačiju bitku – za stabilan i siguran život za sebe, svoju suprugu i sina.

Cilj je miran i siguran život

Završio je školu za vozača motornog vozila i trenutno radi kao profesionalni vozač u PPK-u. S ponosom priča o svojoj poziciji i postignućima, ali to je samo dio njegove priče. Sa suprugom Monikom (20) i sinom Janom, koji uskoro puni dvije godine, Mateo se nastanio u selu Podbrest, izvan romskog naselja. Tu grade svoj dom, korak po korak – od temelja do krova.

Njegovo radno iskustvo nije ograničeno na Hrvatsku; radio je diljem Europe, putujući svaki mjesec tisuće kilometara od kuće kako bi osigurao bolji život za svoju obitelj. Ipak, cilj mu je uvijek bio jedan – živjeti mirno i sigurno sa svojom obitelji.

Ulaganje u sebe i obitelj

Njegova vizija za budućnost ne zaustavlja se na trenutnom poslu. Na korak je do otvaranja vlastitog obrta za preradu i prodaju suhomesnatih proizvoda, kao i otvaranja malog kioska koji će nazvati po svom sinu. Njegov poduzetnički duh i radna etika govore o odlučnosti da stvori bolje uvjete za svoju obitelj.

Posla ima za svakoga

Ovaj mladi Rom vjeruje da se problemi romske populacije mogu riješiti putem reda, rada i discipline. „Posla ima za svakoga“, kaže, naglašavajući važnost inicijative i truda. Svjestan je da ključ uspjeha leži u obrazovanju pa planira školovati svog sina i usmjeravati ga prema „vedrijoj strani života“, onoj koju on sam gradi za svoju obitelj. Njegova priča nadahnuće je svima koji se bore s predrasudama i teškim uvjetima, pokazujući da uz trud i volju, svaki korak prema boljem životu vodi ka velikim postignućima.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije