VRATIŠINEC

POVODOM SVJETSKOG DANA JABUKA Dvije radišne Vesne iz Vratišinca vode brigu o kraljici svih voćaka

Punih ruku posla, sreli smo ih među krošnjama jabuka

Dvije su Vesne od ranih jutarnjih satova u punom pogonu jesenske berbe koja je ove godine puno ranija negoli protekle.

Vesna Žganec već 15 godina vodi brigu o sadnicama jabuka. Ispričala nam je koliko je rad u voćnjaku zahtjevan te što je sve prethodno potrebno napraviti kako bismo mogli na jesen ubrati sočne jabuke.

– Režemo ih, špricamo travu, redimo ih, navodnjavamo, a onda ide berba, opisuje nam Vesna.
Vesna Žganec, osim o jabukama, vodi brigu i o breskvama i jagodama. No ipak smo se zadržali na temi jabuka pošto se 20. listopada obilježava njihov međunarodni dan. Sorti jabuka je puno, no Vesna nam je ipak istaknula svoju omiljenu sortu.

– Ma najbolja mi je jabuka delbar. Dok sam došla u voćnjak prvi puta nisam uopće voljela jabuke, a onda sam probala ovu i od tada do dan danas ona zauzima prvo mjesto, priznaje nam.

Također od jabuke delbar voli peći pitu po starinskom receptu.

Za jabuku se kaže da je kraljica voća. Poznato je da se svakodnevnim konzumiranjem jabuka može spriječiti pojava mnogih zdravstvenih poteškoća i oboljenja. Bogata je vitaminima C, A, E, K i B, mineralima (kalij, magnezij, fosfor, željezo). Sama sezona branja inače zna potrajati i do Svih Svetih. Ako želite imati zalihe do proljeća, Vesna preporučuje jabuku fuji.

Njezina kolegica, Vesna Žižek, pomaže u svim radovima u voćnjaku. Za razliku od kolegica, ona nam ipak preporučuje zlatni i crveni delišes. Više preferira savijaču od jabuka koju radi za svoje ukućane kojima je veoma ukusna.

Obje su nam za kraj priznale kako im je bez obzira na napor, prekrasno raditi u voćnjaku. Nikada nisu same, tu je i njihov pas Riki koji ih budno prati.

– Lijepo je, vani si, na svježem si zraku, u prirodi si cijeli dan. Okružen si mirisnim jabukama i dragim nam ljudima kojima smo uvijek spremne pomoći oko odabira sorte jabuka koja je najprihvatljivija za njih i njihove potrebe, ističu obje.

Vesnu Žganec i Vesnu Žižek spaja ljubav prema prirodi i voćnjaku. Njihova radišnost i marljivost doprinose ljepoti i održavanju ovih kraljica svih voćaka.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije