KURŠANEC

DOMAĆI UZGOJ Štefanija Jalušić: “Nekada su kravice bile bogatstvo svake obitelji, danas su rijetke”

Štefanija Jalušić majstorica je za sireve i ljubiteljica domaće hrane

Štefanija Jalušić iz Kuršanca, koju smo posjetili u njezinom domu, s ponosom nam je pokazala sir koji proizvodi od mlijeka vlastitih krava. Ispričala nam je kako izgleda njezin svakodnevni život te istaknula važnost domaće hrane za zdravlje.

Njena ljubav prema kravama vuče korijene iz djetinjstva – roditelji su joj, još prije 50 godina, imali farmu, a danas Štefanija sa suprugom Josipom brine o dvije krave. Nekad su imali i do 15 krava, no sada, u poodmaklim godinama, odlučili su se za manji broj.

“Kad je firma propala, ostale su nam krave”

Štefanija je otkrila kako su, nakon što im je tvrtka otišla u stečaj, nastavili brinuti o kravama kako bi imali izvor prihoda. „Nekada je krava prehranila cijelu obitelj – tko je imao kravu, nije bio gladan. Danas je to više financijska potpora i prilika za uživanje u domaćoj hrani,“ kaže Štefanija.

Podrška supruga Josipa

Josip je Štefaniji od velike pomoći. Dok on obavlja teže fizičke poslove, ona se posvećuje skladištenju mlijeka i preradi. „Mi smo tim od početka. Zajedno smo radili i u firmi, a sada zajedno dijelimo obaveze kod kuće,“ kroz osmijeh priča Štefanija.

Izrada turoša – prava poslastica

Štefanija je posebno ponosna na svoje sireve, a najviše na turoš. „S njim je puno posla – od cijeđenja mlijeka, kiseljenja, izrade sira, pa do sušenja turoša. Uvijek dodam crvenu papriku i druge začine po želji,“ objašnjava ona. Njeni ukućani obožavaju sve njezine proizvode, od svježeg sira do turoša i sira s bučinim košticama.

Strast prema kuhanju

Osim izrade sireva, Štefanija od malih nogu voli kuhati. Počela je već s devet godina i do danas ne prestaje kuhati za svoju obitelj. „Sjećam se, kao mala, uvijek sam nešto spremala sestrama – najčešće krumpir na sve moguće načine,“ prisjeća se sa smiješkom. Iako zbog zdravstvenih problema više ne obrađuje vrt, i dalje s radošću kuha i pomaže u kućanstvu.

„Dok god se osjećam sposobno, bavit ću se izradom sireva. Najgore je kad ljudi prestanu raditi i zatvore se u sebe,“ poručuje Štefanija. Njena poruka za kraj: „Ovdje, gdje živimo, ima dovoljno obradive zemlje i livada – svatko bi mogao imati svoje kravice i baviti se nečim domaćim.“

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije