PRIČE IZA IMENA

NADIMAK IZ RATNIH DANA Nedeljko Marić iz Orehovice: Zvali su me Mrvica s razlogom

Jeste li se ikada začudili zbog nečijeg nadimka i zapitali se odakle im? Ili ste čuli potpuno drugačiji naziv za dio sela ili grada ili pak ulice? Upoznali ste osobu s vrlo neobičnim i zanimljivim imenom i pitate se što ono znači?

U našoj rubrici “Priče iza imena” donosit ćemo vam zanimljive priče o međimurskim imenima, nadimcima i neobičnim nazivima. Otkrivat ćemo skrivene tajne i zanimljive anegdote iza imena te se više približiti srži humora, razmišljanja i filozofiranja običnih Međimuraca.

Ratna sjećanja

Nedeljka Marića iz romskog naselja Orehovica upoznali smo u kolovozu kada je ušao u našu redakciju u nadi da ispriča svoju priču o obitelji, svojoj djeci i problemima u kojima se našao nakon što su susjedi počeli prijavljivati njegov svinjac inspekcijama i komunalnom redaru u Orehovici.

Njegova životna priča je zaista dirljiva, a najveći je utisak, osim njegove djece, na njegov život ostavio Domovinski rat u koji je krenuo mlad, tek punoljetan. O svojim ratnim sjećanjima ne voli pričati jer, kako kaže, svaki put kada zatvori oči vidi te strašne scene i ljude kojih više nema. “Moj ratni drug i veliki prijatelj bio je Krešimir Madić iz Čukovca. Zajedno smo prošli ratište, ali njegov je život prekinut jednim metkom. Bio sam uz njega u njegovim posljednjim trenucima, u tom vozilu kada je smrtno ranjen”, smireno i tiho nam je otkrio samo jedan detalj s ratišta. 

Šala u teškim situacijama

No, čak i kada je bilo najteže, ni Nedeljko ni njegovi suborci nisu izgubili smisao za humor koji je ponekada bio njihova jedina veza s mladenačkim danima i bezbrižnim životom koji bi živjeli da se rat nije dogodio. A to se može vidjeti i po nadimcima koje su si prijatelji suborci međusobno davali. Nedeljka Marića, inače čovjeka nižeg rasta, njegovi su suborci tako zvali Mrvica.

Zašto baš Mrvica? “Pa bio sam tako mali da me nije mogao pogoditi nikakav metak”, u smijehu nam je priznao Nedeljko. Nadimak nije ponio sa sobom u Međimurje kada je rat završio – on je zauvijek ostao na ratištu i skriven u njegovom sjećanju.

*Čuli ste ili čuvate zanimljivu priču koja se krije iza vašeg imena ili nadimka ili pak iza naziva mjesta, ulice ili dijela naselja u kojem živite? Javite nam se na info@emedjimurje.hr, voljeli bismo pisati o vašoj Priči iza imena. 

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije