kaj bumo jeli?

MARIJA OVČAR IZ MIHOVLJANA ‘Kuhanje za obitelj ispunjava me srećom’

Trganci, knedlini, krpice s zeljem, pogača… što god djeca, unuci i praunuci požele, to Marija Ovčar (72) iz Mihovljana napravi. Ona odmah dogovori vrijeme kada obitelji odgovara i pripremi ukusni obrok za sve

– U mirovini sam, a u kuhanju i pečenju oduvijek uživam. Veseli me kad do mene dođu želje mojih najbližih i rado im to pripremim. Suprug Martin i ja živimo sami, no djeca i unuci nisu daleko i onda je na meni da složim jelo pa svatko pokupi svoj ukusni paket, smije se Marija objašnjavajući kako „narudžbe“ kod nje funkcioniraju. Šali se s time, no zaista ju veseli kad može tako uskočiti u pomoć obitelji i nada se da će tako moći još dugo, dugo.
– Godinama kuham. Knedle, trgance i pogače radim bez recepta, sve je to već u glavi i sretna sam kad mogu u kuhinji odraditi svoje, razveseliti obitelj i olakšati im da barem jedan dan ne moraju kuhati, govori Marija. Na kraju krajeva, to je i najbitnije, da su svi sretni i zadovoljni, a mlađi priznaju da neke, starinske recepte, zaista ne mogu pripremiti niti približno ukusno kao što to priprema baka Marica.

Variva među top tri

Kuhati je naučila još u djetinjstvu.

– Mama je dosta bila po bolnicama pa sam kuhala kao mala, učila sam od nje i u mladosti sam već dosta znala sama pripremiti, ispričala je Marija. Vegetarijanci nisu, no mnogo se povrća nađe na njihovom obiteljskom stolu, često kuha juhe, meso svih vrsta i na razne načine, vole i kalapajsani krumpir, no ipak među najdražim su joj jelima, što kod pripremanja, a što kod jedenja, variva.

– To je toliko puno varijanti i načina kako se može skuhati i iskombinirati meso i povrće. A ukusno mi je i volim jesti jušno, na žlicu, pa su razna variva odlična opcija, navodi. Voli i peći kolače, a da za to uvijek ima prilike brine se i udruga čija je članica.

– Kolače peku za obiteljske rođendane i sve blagdane, ali i za sastanke, skupštine i druženja Udruge umirovljenika. Svatko pripremi par vrsta pa se na stolu, tijekom sportskih, kulturnih i drugih manifestacija, nađe svega, nabraja. Od slastica Marija najradije priprema pogače s tikvama koje svi vole jesti, a Marija za njih zamijesi i domaće tijesto. Sama priprema i tjesteninu: krpice i rezance za juhu, veće krpice i široke rezance, mlince, a povrće i voće koje koristi u pripremanju hrane ubere u vrtu i na brojnim voćkama u dvorištu. I za knedle s višnjama, recept koji je podijelila s nama, odlično su poslužile domaće višnje.

– Bilo ih je u izobilju sad kad je bila sezona pa je trebalo iskoristiti. Napravila sam čak 50 knedlina, sve se podijelilo i pojelo, kazala je objasnivši nam i kako ih priprema.

*Preuzeto iz Lista Međimurje br. 3623

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije