POMOĆ U KUĆI

STAROST – POTREBE SU VELIKE Društvo i topla riječ su najvažniji

Gospođe Marinu i Elizabetu zatekli smo u ugodnom razgovoru u domu Elizabete Topolnjak u Strahonincu

Odradile su sve što su planirale taj dan, pospremile, oprale vrata, podružile se. Taj im je posao preostao nakon što su još prošli tjedan oprale prozore i rolete.

Osamdesečetverogodišnjagodišnja Elizabeta tek je društvo Marini kad je riječ o tim poslovima jer godine su na plećima, a i bolesti pa ne može više baš sve raditi sama. Zato joj je neophodna pomoć u kući, koju ima zahvaljujući projektu „Navek z vami 2” koji provodi Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec.

– Ovo je već četvrta faza projekta s time da su u prethodnima ciljana skupina bile žene koje su teže zapošljive, a u ovoj fazi je cilj povećati socijalnu uključenost starijih osoba i osoba s invaliditetom. Tu su se sad prioriteti promijenili. Imamo 15 pružatelja usluga koji sada mogu biti i muškarci koji pružaju podršku za ukupno 98 korisnika, objasnila je voditeljica projekta Iva Merdanović iz čakovečkog Društva Crvenog križa i dodala da su potrebe puno veće pa postoji i lista čekanja. Pružatelji usluga, koje rado zovemo gerontodomaćinima, pomažu starijima i nemoćnima u kući, od pripremanja obroka, čišćenja, održavanja osobne higijene, odlaska u trgovinu i ljekarnu, no od svega toga korisnicima je najvažnije i najdraže društvo i topla riječ.

Dojdi kaj ne pozabim govoriti

– Pozabila bi govoriti da mi nje nema. To mi je više vrijedno nego ne znam kaj. Njoj i susjedi velim dojdi kaj ne pozabim govoriti. Da ne bi bilo nikoga tjedan dana, ja ne bi tjedan dana progovorila. Marina mi pomogne sve kaj treba, sve na svetu. Dobra je. Pitam ju kaj je novoga u seli jer nikam ne idem pa nikaj ne znam. Teško je biti sam, zato mi puno znači dok dođe i da se imam s kim razgovarati, priznaje nam Topolnjak koja već trinaest godina živi sama, otkako je ostala bez supruga Franje.

U projektu sudjeluje kao korisnica od 2018. godine i kaže da joj je od velike pomoći.

– Sama neke stvari više ne mogu raditi. Ne mogu dići ruke, staviti sušiti rublje, oprati prozore. Bar Bog da si još mogu skuhati. Kuham si svaki dan, juhu, grah, krumpir i nekaj k tome, kaže nam. Marina Kuljić iz Strahoninca je pružateljica usluge, odnosno gerontodomaćica koja je već drugi put u projektu i ovoga puta skrbi o šest korisnika. Posjećuje ih nekoliko puta tjedno, a posao iziskuje osam sati rada dnevno.

– Jako sam zadovoljna, super je. Sad imam neke nove korisnike, neke stare. Dobro me prihvate, svi smo mi dobro prihvaćeni. Moja iskustva su jako dobra, svi smo se dobro povezali i već među nama vlada prijateljstvo. Uvijek im velim da me mogu zvati ako nešto treba i vikendom, bez problema. Meni puno znači ta prilika, tu sam doma, blizu mi je, sve mi je poznato. Prije sam se morala voziti busom u Varaždin, govori nam. Bila je bez posla godinu dana. Radila je neko vrijeme u službi za čišćenje u Stanoradu, kratko u tekstilnoj industriji.

– Meni je dobro. Još dok sam radila u Stanoradu sam imala gospođe u gradu kojima sam išla u dućan, ljekarnu poslije radnog vremena. Po stubištu se družiš, tako da sam već imala neke predodžbe što podrazumijeva ovaj posao. Lijepo mi je na poslu i s korisnicima, priznaje Marina i dodaje da nitko od korisnika nije zahtjevan. Najljepše joj je kaže kad sve naprave i ostane vremena za druženje i razgovor, no ima i tužnih trenutaka. Lani je izgubila tri korisnika koji su preminuli. Općina Strahoninec jedan je od partnera na projektu “Navek z vami II” jer žele omogućiti starijim osoba i osobama s invaliditetom sa svojeg područja dostojanstveni život i aktivno sudjelovanje u društvu.

– U suradnji s patronažnom službom Doma zdravlja Čakovec duži godinama provodi se program preventivnih mjesečnih kontrola; mjerenje razine šećera u krvi, mjerenje visine tlaka i drugo. Lani su isplaćene uskrsnice i božićnice umirovljenicima s područja općine Strahoninec, za što je utrošeno nešto više od 39 tisuća eura. Od ove godine iznos se povećao pa tako umjesto 30 isplaćujemo 40 eura uskrsnicu, odnosno božićnicu.

Ovime nastojimo stvoriti trajne i značajne promjene u našoj zajednici, pružajući potporu i podršku starijim osobama, rekao je načelnik Općine Franjo Lehkec.

Uz Strahoninec, u projektu sudjeluju još Grad Čakovec, Općine Gornji Mihaljevec, Orehovica, Sveti Juraj na Bregu, Sveti Martin na Muri, Šenkovec, Štrigova i Vratišinec. Projekt traje 33 mjeseca, vrijedan je 734,2 tisuće eura i potpuno je financiran iz Europskog socijalnog fonda i Državnog proračuna Republike Hrvatske.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3623

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije