NEDELIŠĆE

MARIJA SRNEC Tajna dugovječnosti i zdravlja je u vjeri, kuhinji i u treningu

Marija Srnec otkriva tajnu dugovječnosti: Vjera ju drži, tijelo pokreće, a ljubav prema kuhinji sve povezuje

Mariju Srnec zatekli smo zaista zaposlenu – između ostalog, pripremala je i stolove za druženje starijih osoba nakon svete mise u Nedelišću. Ovoga puta, poslužila je svoje poznate lincere i ružice.

Linceri su prefini kolačići, a prhko tijesto i marmelada savršeno se slažu,“ otkrila nam je Marija, dodajući kako su ovi kolači pravi izazov za kuharice jer zahtijevaju puno vremena. Marija već 55 godina svakodnevno kuha za svoju obitelj – sada za sebe i supruga, a prije i za sinove.

Obiteljski specijaliteti i slatki favoriti

Obitelj Srnec najviše uživa u tradicionalnim jelima poput graha, gulaša i šiškrla. Što se slastica tiče, njezin suprug obožava klipiće, dok sinovi preferiraju čupavce i princes krafne. A Mariji su najdraže kremšnite i šampite.

Osim što uživa u kuhanju i pečenju kolača, Marija ima i kreativnu stranu – izrađuje ukrase za Božić. „Najdraža mi je izrada adventskih vijenaca i anđela,“ kaže, prisjećajući se kako je prije uživala u heklanju, no zbog slabog vida i problema s prstima, više ne može heklati.

Aktivna i u mirovini

Iako je u mirovini, Marija je daleko od mirovanja. Redovito odlazi na vježbanje u sportski centar. „Rekreacija mi puno znači, osjećam se bolje i pokretnija sam,“ ističe. Kad nije na treningu, Marija se rekreira vožnjom bicikla.

„Samo zdrav i aktivan način života omogućuje da se mi umirovljenici osjećamo dobro,“ napominje.

Podrška obitelji i vjera kao snaga

Marija je ponosna baka petoro unuka – Tole, Tije, Mirne, Ene i Une, te prabaka Lini Mariji. Snagu za svakodnevne obaveze pronalazi u podršci svojih bližnjih i dragih ljudi. Često dolazi u crkvu, gdje aktivno sudjeluje u pripremama raznih događanja, a ističe kako je vjera njezina pokretačka snaga.

„Vjera me drži, a tijelo pokreće,“ zaključuje Marija Srnec, živahna umirovljenica koja spaja ljubav prema kuhanju, kreativnost i aktivan način života.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije