pajsani kalamper

ANA BAKSA IZ GARDINOVCA ‘Kuhamo ono kaj vole mladi!’

Od brojnih obaveza koje je imala kao mlađa domaćica i poljoprivrednica, Ani Baksi iz Gardinovca kuhanje je ostalo najredovitija

Sa 72 godine na plećima to joj još uvijek ne pada teško, a kaže da u kući ima veliku pomoć sina Josipa i snahe Jasminke koji su na sebe preuzeli druge kućanske poslove.

– Kuham kol’ko mogu, a snahica Jasminka sve ostalo radi, štede me doma, tak da se sve to dobro poklapa. Kuham ono kaj vole mladi, a često mi ideju za ručak da unuk Roko. Pitam ga kaj budemo kuhali, a on se uvijek sjeti nekog jela. Jako voli trgance, voli žarko, luk, češnjak, baš uživa u hrani. Kuham sve, i na žlicu, iako to manje vole, više vole pečeno, otkriva Ana.

Svoje prve kulinarske ozbiljnije korake napravila je tek kada je sa suprugom Tonijem otišla raditi u Njemačku, odmah nakon što su se oženili. Kao djevojčica tu i tamo bi joj majka Marija rekla neka „spajsa” krumpir dok su oni na polju. Ana je radila u poznatoj tvornici televizora i računala u Njemačkoj devet godina, onda se vratila doma da bi bila sa sinovima Željkom i Stjepanom.

– Rano sam se udala i odmah sam otišla u Njemačku. Ondje smo bili na stanu, suprug je bio stariji i on je već znao kuhati tako da me on uveo u taj svijet kuhanja. Skupa smo provodili vrijeme u kuhinji i uz njega sam naučila. Kad smo bili mladi, kuhao se grah, prežagana juha, žganci, šulenka, zelje, samo ona starinska jela. I dandanas kuham žgance i svima su fini. Znam speći slanine i kaj je onda gore troskova pa s vrhnjem. To je tako fino, od toga se najedeš jer kuruza te zasiti. Sve smo kuhali kaj smo imali, prisjeća se Ana. Kad se vratila iz inozemstva, bavila se poljoprivredom i bila uz djecu.

– Dok sam došla doma, počela sam polako raditi poljoprivredu. Imali smo zemlju pa su došle dvije krave, svinje. U početku se sve ručno radilo i s kravama, a kasnije smo kupili traktor pa je bilo lakše, prisjeća se. Iako već puna iskustva, Ana se ne libi okušati u nečem novom. Tako je nedavno prvi put kuhala gulaš „na veliko”. Bila je glavna kuharica sa svojom ekipom umirovljenika iz Domašinca koja je sudjelovala na natjecanju.

– Bilo je jako dobro, zadovoljna sam kako smo skuhali. Dobili smo pohvale da je bilo jako fino. Sve se pojelo. Skoro da nismo imali za komisiju kako je planuo gulaš, govori kroz smijeh. Gulaš joj se često nađe i doma na jelovniku, a rado ispeče i kolač i to uglavnom kakav starinski dizani s orasima ili makom.

MIRISI DOMA

Pajsani kalamper

Sastojci

– puno luka

– krumpir

– voda

– češnjak

– crvena paprika

– papar

– sol

– ajvar

Postupak

Luk prepeći na slaninama, dodati narezani krumpir, vodu i kuhati. Dodati ajvar, češnjak i ostale začine.

*Preuzeto iz Lista Međimurje br. 3622

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije