SVJETSKi DAN FARMACIJE

VERONIKA JARNI KOVAČEVIĆ Kako stručnost i ljubaznost u ljekarni unapređuju svakodnevnu brigu za zdravlje

Posao farmaceuta krije više nego što se čini na prvi pogled, a Veronika Jarni Kovačević jedan je od onih stručnjaka koji svoju ljubav prema ljudima pretaču u svakodnevnu brigu o njihovom zdravlju

Na Svjetski dan farmacije, donosimo priču o njezinom životu, strasti prema farmaciji i ulozi koju igra u životima svojih sugrađana.

Farmacija – spoj strasti prema znanosti i ljudima

Veroniku smo zatekli na njezinom radnom mjestu, nasmijanu i srdačnu, kako pomaže pacijentima razumjeti djelovanje lijekova i savjetuje ih o njihovoj pravilnoj uporabi. Iako je u mladosti razmišljala o studiju medicine, prevagnula je farmacija. “Dugo sam se dvoumila, ali farmacija je prevagnula, pošto se ipak tu možeš više posvetiti ljudima, mogu biti pristupačnija te za to imam ovdje i više vremena” priznaje Veronika.

Rad s ljudima ispunjava je, ali priznaje kako administracija koja dolazi s nabavom i evidencijom lijekova nije njen omiljeni dio posla. “Više me inspirira kad mogu savjetovati oko pravilne uporabe lijekova, pomoći organizirati doziranje u dozatore i osigurati da se terapija uzima redovito. Kad pacijenti pokažu zahvalnost, osjetim da sam napravila razliku.”

Izazovi i ljepote farmaceutskog posla

Posao farmaceuta nije jednostavan, objašnjava Veronika. On podrazumijeva procjenu interakcija lijekova, prepoznavanje nuspojava, te pravilno doziranje i primjenu lijekova. “Najveća nagrada u ovom poslu je pozitivna povratna informacija od pacijenata. No, ponekad u gužvi može biti teško svakome reći baš sve što bih željela,” iskreno dodaje.

Na pitanje koje tegobe pacijenti najčešće prijavljuju, Veronika ističe respiratorne bolesti poput gripe i prehlade, a u ljetnim mjesecima alergije, dermatitise i gljivične infekcije. “Također, tijekom pandemije, ljudi su masovno kupovali vitamine i nadomjestke za imunitet, a taj trend nije nestao ni danas. Vitamin D, sirupi i septolete i dalje su najtraženiji.”

Navike i savjeti

Veronika ističe da umirovljenici, koji često koriste popuste, vrlo pažljivo biraju što će kupiti. “Često donesu popis lijekova, a uz to obavezno uzmu i nešto dodatno – poput vitamina, minerala, voltarena ili gelova za masažu.”

Kako se bliži sezona prehlada, Veronika preporučuje betaglukan, matičnu mliječ, vitamine C i D, te cink. Osobama koje pate od alergija savjetuje crni kim, poznat po smanjenju simptoma i jačanju imuniteta.

Život izvan ljekarne

Osim što s ljubavlju obavlja svoj posao, Veronika uživa u aktivnostima izvan radnog vremena. Članica je zbora, voli šetnje sa psom i redovito pohađa funkcionalne treninge kako bi ostala u formi i napunila baterije za novi radni dan.

Povodom Svjetskog dana farmaceuta, Veronika šalje poruku: “Budite uporni u želji da pomognete ljudima. Ako se dogodi neka neugodnost, ne uzimajte je k srcu – usmjerite se na sve dobro što možete učiniti.”

Veronika Jarni Kovačević pravi je primjer kako ljubav prema farmaciji može obogatiti i živote onih koji rade ovaj posao i onih koji dolaze po savjet. Njezina ljubaznost i stručnost ogledalo su onoga što zaista voli. Za kraj nam priznaje: „U ljekarni je najljepše, tu imaš vremena za sve i svakoga.“

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije