UMIJEĆE PLETENJA

RUKE KOJE STVARAJU Rozina Fegeš i nakon sedme operacije neumorno plete čuvene međimurske cekere

Rozina Fegeš rukama pretvara komušinu u traženi suvenir i priča priču o tradiciji i ustrajnosti

Rozina Fegeš iz Pušćina je žena čije ruke nikada ne miruju. Iako je u mirovini, Rozina je poznata po izradi jednog od najprepoznatljivijih simbola Međimurja – cekera od komušine. Ova vrijedna članica Udruge žena Pušćine neumorno radi na očuvanju tradicije, a svoje znanje rado prenosi mlađim naraštajima.

Ručni rad koji smiruje

Rozina, unatoč izazovima starosti, svoju strast prema ručnom radu koristi kao način opuštanja. “Svoje dane kratim ručnim radom, u kojemu uživam jer nikad ne mogu biti mirna,” kaže Rozina, koja nas je ugostila u svojem toplom domu.

Izrada cekera, njezin omiljeni hobi, zauzima posebno mjesto u njezinim umirovljeničkim danima, dok je heklanje, nekoć također velika strast, zbog problema s vidom sada u drugom planu. “Oči su me ostavile pa ne mogu više heklati kao prije”, priznaje.

Svako popodne Rozina izrađuje cekere, a taj je rad, kako kaže, ispunjava i smiruje: “Ne mogu biti pri miru, jedino me ručni rad opušta. On smiruje sve ljude.”

Borba s bolešću ne umanjuje strast

Već 24 godine Rozina vodi borbu s dijabetesom i svakodnevno prima inzulin, zbog čega pazi i na prehranu. Pretrpjela je nekoliko operacija, uključujući operacije ruku i srca, a ove godine prošla je i kroz sedmu operaciju. Zbog toga više ne obrađuje vrt, no još uvijek vozi bicikl i uživa u šetnjama.

Svjesna važnosti zdravlja, Rozina nakon svakog dana pletenja uzima pauzu kako bi se ruke odmorile i bile spremne za nove projekte.

„Moram paziti na ruke“, objašnjava nam, no nakon odmora ponovno je spremna za nove izazove.

Ceker kao dar s dušom

Rozinini cekeri mnogima su dragocjeni, a ona rado izrađuje cekere i po narudžbi. S osmijehom nam govori: “Najdraže mi je kad se muževi sjete pokloniti ženama ceker za rođendan.” U proljetnim mjesecima, pogotovo oko Uskrsa, njezini cekeri postaju traženi suvenir, a Rozina je redovita sudionica Festivala cekera u Nedelišću.

Poseban ponos osjeća zbog činjenice da su njezini radovi izloženi čak i u muzeju u Dubaiju, zahvaljujući predsjedniku Turističke zajednice Međimurske županije, Rudiju Gruli.

Rozina ne izrađuje cekere samo iz hobija, već i po narudžbi. „Najdraže mi je kad muževi svojim ženama poklone ovaj ručni rad za rođendan“, govori uz osmijeh. Njezini cekeri osobito su traženi oko Uskrsa, a Rozina je redovita sudionica i Festivala cekera u Nedelišću.

Posebno je ponosna na činjenicu da je njezin rad izložen čak i u muzeju u Dubaiju, zahvaljujući predsjedniku Turističke zajednice Međimurske županije, Rudiju Gruli.

Očuvanje tradicije izrade ukrasa

Uz cekere, Rozina izrađuje i cimere – ukrase od komušine koji su se nekada koristili kao svadbeni ukrasi. “Kada sam imala 10 godina, susjeda Terezija Sontor naučila me izrađivati ove ruže za cekere”, prisjeća se Rozina, koja danas te vještine prenosi mlađim generacijama, pomažući u očuvanju ovog tradicionalnog ručnog rada.

Rozina Fegeš je živi primjer kako strast prema ručnom radu i očuvanju međimurske tradicije može nadjačati čak i najveće zdravstvene izazove, a njezine vješte ruke i cekeri nastavljaju osvajati srca i onih izvan granica Međimurske županije.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije