EKOLOŠKI UZGOJ

OPG MALEK KRIŽANEC PRELOG Uzgoj bobičastog voća za bolje zdravlje

Na nedavno održanim Danima luka i ekološke proizvodnje sreli smo Jasminu Malek Križanec iz Preloga, učiteljicu glazbenog, suprugu i majku četvero djece

 Jasmina je i nositeljica OPG-a na kojem se cijela obitelj bavi certificiranim ekološkim uzgojem bobičastog voća, od najstarijih do najmađih članova.


– S uzgojem bobičastog voća smo započeli iz želje da i mi i naša djeca imamo doticaj s prirodom, da imamo svoju prirodnu i zdravu hranu i ekološko voće. Prije desetak godina, kada nam se rodilo prvo dijete, smo zasadili prve nasade aronije i po koji grm ostalog bobičastog voća, a imamo i jedan mješoviti dio s lješnjakom, marelicama, šljivama i starim sortama jabuka i krušaka.

Kako su se godine redale, tako se i naš voćnjak polako povećavao i trenutno smo na jednom hektaru zemljišta, rekla nam je Jasmina. Godine 2016. su registrirali OPG i sav višak koji ne prodaju kao svježi proizvod se prerađuje u matične sokove, pekmeze, preljeve i kupinovo vino.


– S obzirom da se bavimo ekološkom proizvodnjom, uzgoj je puno teži. Sve se radi fizički, ručno, ali nama je to nakon posla i fizička i psihička relaksacija, dodaje Jasmina.

*Preuzeto iz Lista Međimurje br. 3621

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije