kaj bumo jeli?

MARTINA MALTAR IZ KOTORIBE Najslađi medenjaci iz Hanine kuhinje

U kuhinji je sve lakše kad imaš pomoć, zato Martini Maltar, Gornjokraljevčanki s adresom u Kotoribi, u svemu pomaže kćer Hana (3,5)

U obitelji se kuhanje prenosi s koljena na koljeno, Martina je kuhati naučila od svoje majke Vesne Žganec pa ne čudi da sve što zna sada želi prenijeti dalje. Hana, iako mala, već razumije sve oko vaganja brašna, miješanja i valjanja tijesta pa je od velike pomoći. Najdraži kolači su joj pak medenjaci koje mama Martina mora pripremati barem jednom tjedno.


– Recept sam dobila od kolegice s kojom sam radila, med je domaći iz Kotoribe, a mislim da su i zdravija i slađa alternativa od slatkiša. Najbolji su idućega jutra, uz šalicu mlijeka, poželjno domaćeg, priča nam Martina te dodaje:


– Voli ih i moj tata Josip Žganec. Kad mu ih donesemo, sakrije od ostatka ukućana određenu količinu za kasnije, da mu ne nestanu, otkriva nam sugovornica.


A što Martina voli kuhati za sebe?


– Najdraža mi je tradicionalna hrana, prvo jelo koje sam pripremila je bila domaća juha s mrkvom i piletinom, i te tradicijske okuse i recepte nastojim prenijeti i kćeri. Jedemo i dosta ribe s obzirom da mi je suprug Saša ribolovac, tu su najviše na jelovniku mrene, a pripremam ih klasično, uvaljane u kukuruzno brašno s malo soli i crvene paprike, pa na ulju. Oko riba pomogne i Hana, voli ih vagati i mjeriti. Imam i svoj vrt za povrće, a što mi nedostaje nastojim nabaviti lokalno, ističe Martina. Naša sugovornica se osvrnula i na namirnice iz trgovina pa ističe:


– Cijene su katastrofalne i nemaju pokrića, ali to može donijeti i dobro, ljudi će tražiti alternative i počet će imati plastenike i staklenike te sami uzgajati povrće. I sama razmišljam da ga postavim, zaključuje naša ovotjedna kuharica. Za kraj je podijelila jednu anegdotu iz kuhinje koje se rado prisjeti i Hana:


– Pripremali smo jedne večeri božićne kolače, ali je mama malo zadrijemala pa je došao dimnjačar i zacrnio ih malo, prisjeća se te dodaje da joj Hana od tada u šali pjeva: „Mamice su štruke pekli, pa su zagoreli”. Na kraju je Martina s nama podijelila svoj recept za medenjake, uz napomenu da za pripremu koristite domaći med.

*Preuzeto iz Lista Međimurje br. 3621

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije