EDUKACIJSKA REHABILITACIJA

MURID PRIČE Specijalistica Marija Repalust Fodor o važnosti rane intervencije u razvoju djece

Današnja MURID priča je o Mariji Repalust Fodor koja je ove godine postala specijalistica rane intervencije u edukacijskoj rehabilitaciji

– Na prvoj godini prijediplomskog studija rehabilitacije na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu osjetila sam da je rana intervencija područje s kojim se želim baviti te sam odlučila da ću nakon diplomskog upisati i specijalistički studij, ističe Marija Repalust Fodor.

Poslijediplomski specijalistički studij “Rana intervencija u edukacijskoj rehabilitaciji” djeluje s ciljem usavršavanja stručnjaka za rad s obitelji djeteta s razvojnim teškoćama, odnosno rizicima i sa samim djetetom. Tijekom studija stručnjaci dobivaju specifična znanja i vještine potrebne za otkrivanje odstupanja u razvoju i kreiranje učinkovitih, znanstveno utemeljenih intervencija, kao i za njihovu evaluaciju.

Važnost rane intervencije leži u što ranijem prepoznavanju znakova razvojnog odstupanja, kako bi obitelj djeteta dobila pravovremenu podršku za jačanje vlastitih kompetencija i stvaranje najboljih prilika za djetetovo učenje u svakodnevnim životnim situacijama.

Znamo da je rano djetinjstvo razdoblje kada je prisutna jedinstvena mogućnost za dugoročan utjecaj na djetetov razvoj – tu se stvaraju temelji. To je još važnije za djecu s teškoćama u razvoju, kada specifični razvojni poticaji imaju veliku ulogu. Nije potrebno čekati dijagnozu kako bi se krenulo s intervencijom – dovoljno je uočiti odstupanje ili rizik da ono nastane.

– Tema mog specijalističkog rada bila je „Usporedba učinaka programa različitih intenziteta na razvoj djece s autizmom“, a cilj je bio prikazati utjecaj podrške različitog intenziteta i načina pružanja podrške na razvoj vještina kod djece s autizmom. Smatram da je kontinuirana evaluacija programa koji se provode jako važna za kvalitetu pružene usluge i na tome želim nastaviti raditi. Uz to, želim nastaviti razvijati programe za obitelji koje žive u socijalnom riziku jer je njima posebno teško doći do potrebne podrške.

– Mogla bi još dugo nabrajati što sve je potrebno učiniti kako bi rana intervencija bila kvalitetnija i pristupačnija, od povezivanja sektora pa sve do integracije usluga. S obzirom na to da sustav rane intervencije u Republici Hrvatskoj još uvijek ne postoji, puno je izazova pred nama, no vjerujem da je došlo vrijeme da se naprave značajniji koraci. To je smjer u kojem i u budućnosti vidim svoju profesionalnu ulogu.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije