ČUVARI ZEMLJE

GORNJI HRAŠĆAN Jesu li tikve podbacile ili je ovo još i premija

U polju kod Gornjeg Hrašćana krajem kolovoza uočili smo tipičan prizor za ovo doba godine - berbu tikvi

Vlasnik polja, i pripadajućih tikvi, je Nenad Žnidarić iz Gornjeg Hrašćana. Traktorom s posebnim priključkom ih je otkidao i slagao u dugačke redove mladi Benjamin Heđa iz Slakovca. Zastali su na tren te za list Međimurje prokomentirali ovogodišnji urod. Pri tome su imali različita mišljenja.


– Tikve su rodne, ali to je slabo. Iako izvana izgledaju relativno solidno, zbog vrućine dobar dio nije oplođen. Suša je napravila svoje. Pogledajte suncokrete u poljima oko nas kako su malecki, a kukuruz je već sav suh – komentirao je gazda Žnidarić.


Razbio je nekoliko tikvi i pogledao kakve su koštice. I doista, u ponekim se tikvama zacrnjelo, dok su u drugima sjemenke bile bijele, kilave, neoplođene. No za prvi mah je otvorio manje, slabije tikve. Najveće nije dirao pa ostaje nada da one spadaju u red plodnijih. Tikve će prodati uljarima, gdje već bude dobra otkupna cijena.
Traktorist Heđa, koji prolazi brojna polja, je za njegov urod tikvi kazao:


– Katastrofa je bila prošle godine, a ovo sad meni izgleda tri puta bolje. Nije da je odlično, ali neka srednja varijanta je. Gazda je svoje napravio što je mogao, a kako tikve stvarno izgledaju unutra, vidjet će kad ih sve otvori. To ovisi o vremenu, puno je faktora – rekao je Heđa te su se vratili poslu.

*Preuzeto iz Lista Međimurje br. 3619

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije