kaj bumo jeli

RAJKA I DRAGUTIN ČEKUNEC IZ NEDELIŠĆA Kuhanje pekmeza i zimnice je antistres terapija

Supružnici Rajka i Dragutin Čekunec iz Nedelišća kako u braku tako i u poljoprivrednoj ekološkoj proizvodnji već godinama surađuju i pomažu si, a tajna uspjeha je u pravilnoj podjeli poslova i dogovoru

Kako nam je rekla Rajka, njezin Dragec sve pripremi i napravi, a ona samo dođe i finišira. Dragutin i Rajka godinama u domaćoj radinosti proizvode ukusne i zdrave džemove i pekmeze te raznovrsnu zimnicu. Rajka je po struci medicinska sestra i zaposlena je u Županijskoj bolnici Čakovec, a Dragutin je mesar. Od svoga se posla, kako u šali kažu, odmaraju u voćnjaku i kuhinji.


– OPG imamo dvadeset godina. Počeli smo s vinogradom koji smo naslijedili od mog oca. U vinogradu je bilo samo grožđe i nešto malo voćaka, a sam uvijek pazila da ni jedno voće ne propadne. Sve što bi i palo na pod, očistili bismo, izrezali oštećeno i preradili u pekmez ili džem. Međutim, toliku količinu pekmeza naše dvije obitelji nisu mogle pojesti pa smo se odlučili i na prodaju, opisuje Rajka.


Rajnglica po mjeri pekmeza i zimnice


Kada dečki, Rajkin sin Saša i suprug Dragutin, uberu plodove, operu ih, očiste i izvažu na mjeru od četiri kilograma koliko iznosi mjera za rajnglicu u kojoj se kuha pekmez, tada nastupa Rajka.


– Moj je posao tada voditi se provjerenim receptom, jako malo šećera, puno voća i puno miješanja na sporoj vatrici. Tako se dobije prvoklasni i zdravi pekmez ili džem od svih vrsta voća, kaže Rajka.
Povrtnjak Čekunecovih također je izvor bogatstva za sva godišnja doba. U vrijeme zrenja plodovi se mogu jesti direktno s vrta, a kako sezona povrtnih vrsta ide kraju, odvija se berba za zimnicu.


– Meni je žao baciti i jednu mladu sadnicu povrća. Umjesto da ih bacam, ja ih fteknem kam stanu, kaže Rajka i upravo se takav način pokazao i kao dobar za urod.


– U škrinju sve nagurati ne možemo, a ne možemo sve ni pojesti. Zato je zimnica bila jedini logičan izbor za povrće koje nam ostaje. Volim kuhati posebne zimnice koje nisu baš tradicionalne za naše podneblje. Primjerice, kiselimo cvjetaču, lučice luka s pikantnim dodatkom, čak i zelene rajčice koje se mogu kiseliti same ili kao miješana salata, dodaje.


Samo prirodno


Za zelene rajčice kaže da su jako popularne u turšiji, no Rajka ju ne pravi jer u nju mora ići vinobran, konzervans.


– Najbolje je zelenu rajčicu prerezati na pola ili na četvrtine i tada ih kiseliti. S obzirom da ne koristim instant dodatke za pasterizaciju, sve radimo po starinski, opisuje Rajka nastanak prave domaće zimnice.
– Kada se povrće očisti, opere i nareže, ono se stavlja u staklenke u koje se tada ulije vruća otopina vode, octa, šećera i soli. Zatvaramo tada staklenke koje se odmah stavljaju u veliku posudu s vodom. Kada voda zavri, staklenke vadimo nakon 15 minuta i ostavljamo ih na hlađenju, kaže.


Uz slatke pekmeze i zimnice, Čekunčevi su majstori i u pripremi ajvara, grah salate i mahuna salate te gotov umak za tjestenine koji se može koristiti odmah po otvaranju.


– Okusi domaćega proizvoda i onog kupovnog su jako različiti. Kupovno se nikako ne može mjeriti s našim domaćim proizvodima, a kada sve to radite, sadite, berete i kuhate s ljubavlju, okus je još bolji, rekla nam je Rajka.

MIRISI DOMA


Zelena zimnica


SASTOJCI


– 2 kg zelenih rajčica


– 6 dcl octa 9%


– litar vode


– velika žlica soli


– velika žlica šećera


– glavica luka


– papar u zrnu


– feferon


Priprema


Zdrave zelene rajčice oprati i osušiti. Složiti u staklenke. U svaku po želji dodati 1 ljuti feferon. Posebno prokuhati vodu, ocat, šećer, sol i papar. Otopinom preliti rajčice. Staklenke staviti u posudu s vodom te kuhati 15 minuta u kipućoj vodi. Ohladiti i spremiti.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije