NEDELIŠĆE

POBIJEDILI I BOLEST I DRŽAVU ‘Mi samo vraćamo ljudima njihov novac’

Prije desetak godina Melaniji Bacinger iz Nedelišća, podrijetlom iz Križovca, dijagnosticiran je sraz oba kuka

Patila je godinama i stanje joj je postajalo sve teže. Diplomski rad branila je ležeći, u bolovima!

Danas ona hoda i živi normalnim životom, majka je dvoje djece. No puno je toga prošla. Mnogi naši čitatelji već zasigurno znaju nešto o njenoj priči, kako iz Lista Međimurje, tako i s eMeđimurja.

Operirana je u Njemačkoj, nakon velike humanitarne akcije koja je pokrenuta za njeno liječenje. Nakon svega, sa suprugom Bojanom Bacingerom odlučila je javno iznijeti kako su se borili sa sustavom i što je s novcem.

– Te 2013. godine pošli smo do doktora Nemeca, Melanija je pala u krevet i silno smršavila. On nam je preporučio operaciju u Njemačkoj. U Hrvatskoj su ovakvi zahvati bili tek u povojima i nikako nismo mogli ni termin dobiti. Problem je bila cijena od tridesetak tisuća eura po kuku samo za operacije – prisjeća se danas svega Bojan Bacinger.

Njegovoj je majci pala na pamet humanitarna akcija te je ona i provedena preko udruge UOLL. Ljudi dobra srca za Melanijino su liječenje dali 270 tisuća kuna! Taj je novac i potrošen, operacija njenih kukova je plaćena i Melanija je danas zdrava žena. Naravno, nije se to dogodilo preko noći, rehabilitacije nakon operacije svakog kuka bile su dugotrajne i naporne. No njenog je supruga Bojana još nešto kopkalo, a važno je znati da je on odvjetnik.

– Negdje sam pročitao da se, ukoliko ste u Europskoj uniji, od HZZO-a može dobiti plaćeno za operaciju koja je izvedena u EU. Ključno je bilo Melanijino stanje i to što u medicinski opravdanom roku ovu uslugu nije mogla dobiti u Hrvatskoj. Proučio sam sve i osmislio zahtjev koji sam uputio HZZO-u. Bili su u čudu, da o čemu ja to pričam, puni nerazumijevanja. I tako je krenula dugotrajna pravna bitka, za svaki kuk. Spis je težak dvadeset kilograma – kaže Bojan Bacinger.

Suđenje za lijevi kuk trajalo je desetak godina i pobijedili su, on je vodio suprugin slučaj. Ovih dana HZZO im je tako uplatio 10.280 eura.

– No to nije sve, jer HZZO se izvukao bez kamata koje bi iznosile još sedam-osam tisuća eura. Digao sam ustavnu tužbu, ne predajemo se. A što se tiče desnog kuka, predmet je vraćen na početak zbog proceduralne greške. Inače, tijekom ovih godina je tri puta Ustavni sud RH morao ispravljati nepravde – kaže.

No novac koji je počeo stizati neće zadržati za sebe, iako bi zasigurno samo ovakvo pravno zastupanje stajalo daleko više. Operacija im je plaćena humanitarkom, a HZZO-ov novac, kako bude što dolazilo, oni će davati u humanitarne svrhe – kao što su davno najavili.

Rečeno – učinjeno. Danas, 29. kolovoza, na obiteljskom imanju Vukov breg u Vukanovcu novac je podijeljen. 5.000 eura daju UOLL-u, 2.800 eura pedijatriji čakovečke bolnice, a preostalih 2.500 eura ide u tekuće humanitarne akcije obiteljima u potrebi.

– Mi samo vraćamo ljudima njihov novac – kažu složno Bojan i Melanija Bacinger.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije