OPĆINA ŠTRIGOVA

SVETI URBAN-STANETINEC Zaboravite na langoše, novi hit u Međimurju postat će mlinci zobilom

Na današnjoj proslavi Rokovskog proštenja u Svetom Urbanu kušali smo nešto zaista posebno - mlince zobilom

Na današnjoj proslavi Rokovskog proštenja u Svetom Urbanu kušali smo nešto zaista posebno – mlince zobilom, odnosno mlince s kosanom masti (slanine) iz tiblice. Ovo već zaboravljeno tradicionalno jelo pripremale su članice Udruge žena Stanetinec – Snježana Kerman, Spomenka Hriberšek, Marija Golenko, Gordana Golub i Božica Valentić.

Nekada jelo siromaha, a danas delikatesa

Kako nam je Božica Valentić rekla, mlinci zobilom su sve samo ne tipični mlinci koji se poslužuju uz puricu ili patku. Spremaju se tako da se zamijesi tijesto od mekog brašna, vode i trunčice ulja koje se potom izvalja tanko poput tortilje i na brzinu ispeče na suhoj ploči ili pak tavi. Po želji se može premazati kosanom masti (slaninama), umakom od ulja i češnjaka ili pak nečim slatkim poput Nutelle. A na kraju se zarola poput palačinke.

“To je jednostavno jelo siromaha i težaka kojima je na brzinu trebala energija, a opet da ih zasiti”, ispričala nam je Božica.

Savršen međimurski street food

Ovo jelo okusom podsjeća na langoše i pita kruh, no praktičnije je i za nositi i za jesti. Lagano je, zasitno i ukusno. Samo je pitanje vremena kada će se pojaviti na nekom od međimurskih većih proštenja. Možda se netko od međimurskih gastropoduzetnika odvaži već na sljedećem Porcijunkulovu.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije